Cykelrutt 5 i Åboregionen – Turistvägen Aurajokitie
Gör en cykeltur i Aura ås magnifika landskap. Den historiska rutten tar dig från Åbo via fyra kommuner till Aura ås källa. På resan finns mycket att se och uppleva.
Längd: cirka 60 km Sammanlagt cirka 120 km (tur och retur).
Tidsåtgång: 1-2 dagar
Svårighetsgrad: Medelsvår. Lätt terräng, plan mark.
Auraådalen är ett av Finlands nationallandskap. Aurajokitie som löper från Åbo till Oripää följer ådalen ända till Aura ås källa. Den historiska vägen som är känd som Varkaantie förenade Egentliga Finland och Satakunta redan på medeltiden. Museiverket har klassificerat vägen som en byggd kulturmiljö av riksintresse. I början av 2021 fick Aurajokitie status som officiell turistväg.
Resan börjar på Gamla Stortorget i Åbo. Efter de första krökarna cyklar du längs Virusmäkivägen, som följer det gamla vägspåret och som fortsättningsvis utstrålar en idyllisk byliknande stämning, till Gamla Tammerforsvägen, som tar dig till S:t Maries medeltida stenkyrka. Kyrkan med sin prästgård från 1700-talet är en av våra nationalskatter. S:t Marie kyrka är den nuvarande turistvägens startpunkt.
Rutten fortsätter längs kanten av industriområdet i Oriketo, över Åbo ringväg samt längs med Skogsbacka travbana. Från Skogsbacka får du cykla längs det enhetliga urpsrungliga vägspåret.
Precis före gamla mejeriet i Vilkkimäki vidgas landskapet och du får första kontakten till de vida åkerfälten som är typiska för rutten. I mejeriet fungerar numera ett kaffemuseum och kaféet Namia.
I Lundo stationsregion finns bl.a. Nautelaforsen samt djur- och äventyrsparken Zoolandia.
Nautelaforsen är en bra rastplats. Ta en avstickare för att beundra bruset och skummet i Aura ås största och längsta fors och bekanta dig med mångfalden i områdets natur! På båda sidor av ån finns naturstigar och för fågelskådare finns ett fågeltorn. Kaféet som fungerar i samband med museet bjuder på både salta och söta matbitar. Observera att Nautelaforsen är ett naturskyddsområde och att det är förbjudet att cykla på stigarna.
Från Lundo stationsregion fortsätter vägen längs körbanan mot Aura. Den jämna landsbygdsvägen klyver det vidsträckta fältlandskapet. Imponerande kurvor och sporadiska små skogiga backar upprätthåller intresset. Gårdarna, bodarna och övriga byggnader intill vägen ger cyklisten en hemtrevlig stämning. Vid Leinakkala och Laukkaniitty får du också se gruppbyar som är sällsynta i nutida Finland.
Vid Aura är du tvungen att för en stund göra en avstickare från den historiska rutten på grund av tågbanan. På samma gång är det också bra att hålla en tankningspaus. Juhliks Aura erbjuder hederlig vardagslunch. De smakliga kaffebröden bakas av Paakari Puusti.
Efter avstickaren återvänder du till det gamla spåret. Var försiktig när du tar dig över Riksväg 9 som är livligt trafikerad. En liten bit från Riksväg 9 finns Koskipirtti. Före detta Kuuskoski herrgårds arbetarstuga är ett utmärkt skyltfönster till allmogekulturen. På gården finns ett museihus, där man kan bekanta sig med kulturpersonligheten och facklitterära författaren Lauri Jänttis omfattande samling. På andra sidan vägen väntar den brusande forsen Kuuskoski och ådalens otroliga landskap.
I början löper vägen alldeles intill ån, och omfattande åkerfält syns nästan så långt ögat når. När vägen fortsätter framåt fjärmar sig vägen från ån, men det öppna landskapet fortsätter. Här finns plats att andas!
Vägen fortsätter som en pittoresk landsbygdsväg och tar dig till näst till Riihijoki, som är en av Pöytis tre centralorter. Den gamla vetekvarnen i Riihikoski är värd att besöka. I kvarnen finns ett sommarkafé och i handeln med gamla varor finns all världens prylar.
Från Riihikoski är det endast 5 km till Pöytis kyrka. Träkyrkan från 1790-talet med omnejd är mycket förtjusande. I den före detta prästgården finns numera ett museum. Det gamla församlingshemmet är ett verk av Aino och Alvar Aalto. Även begravningsplatsens timmerstaket med tak och portbyggnader är förtjusande. Invid staketet finns Antti Lizelius minnessten. Han publicerade den första finskspråkiga dagstidningen.
Nu kvarstår den sista etappen på cirka 14 km. Vägens charm fortsätter ända till slut. Ju närmare Oripää man kommer, desto smalare blir Aura å. Ån, eller snarare bäcken, slingrar sig allt tätare. På vägen cyklar du förbi Haveri skola var designföretaget Myssyfarmi, som också fått ett gott rykte internationellt, fungerar. Turistvägens slutpunkt är ett par kilometer nordost om Oripää centrum, i korsningen av Kangastie och Hirvikoskentie (väg 210). Cirka en kilometer från korsningen finns Aura ås källa. Spångar leder dig dit. Aura å fick sin början när Oripääjättens plöjningstjurar skenade iväg efter att de blev stuckna av styngflugor. När de rymde fårade de en krokig åfåra med plogen.
I Oripää finns flera intressanta sevärdheter. Längs Gamla Tammerforsvägen finns ett jättekast som är känt som Teinikivi. En medelhavskänsla ger konstnär Viljo Syrjämäs självbyggda ateljéhem, som fått sin inspiration av San Marcos kloster i Firenze. Bredvid ateljén finns Oripääs träkyrka från 1872.
Bra att veta:
Mer information (om bl.a. service och evenemang) finns på turistvägens egen webbplats.
Asfaltvägens yta är i dåligt skick mellan Riihikoski och Oripää, men det kommer säkert att åtgärdas inom den närmaste framtiden.
Tips:
Du kan bekanta dig med ruttens bakgrund och detaljer i Viri Teppo-Värnäs lysande verk Tien lumo – Aurajoen maisematie.
På sommaren arrangeras cykel- och utomhusevenemanget Tour de Aurajoentie.
Cyklar uthyres i Åbo av Carfield och 10bikes (elcyklar).
Avstånd:
Åbo - Lundo stationsregion ca. 19 km
Lundo stationsregion - Aura centrum 13 km
Aura centrum - Pöytis kyrka ca. 14 km
Pöytis kyrka - Oripää centrum ca. 12 km
Text Veli-Matti Rissanen. Foton Veli-Matti Rissanen, Jorma Peltoniemi, Sanna Keskinen och Turistvägen Aurajokitie.
Publicerad | Uppdaterad