De bästa öarna i Åbo skärgård x 7

Åbo skärgård sträcker sig från Åbo till Åland och består av 40 000 öar. Här presenteras några av dem, som är särskild värda ett besök.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Runsala

Den klassiska ön precis utanför Åbo är framför allt känd för sin poetiska naturskönhet, men även för sina trävillor från tsartiden och Ruisrock-festivalen. Andra tips är bland annat Åbo universitets botaniska trädgård, Runsala folkpark, Saaronniemi badstrand och Honkapirtti med ärtsoppa och munkar. På Runsala varv bjuds det på industriell romantik: en avstickare till Avelia (inredningsbutik och kafé) rekommenderas starkt liksom även Zaké Pizzeria & Wine Bar.

Du tar dig till Runsala längs bron från staden, men även med Åbo kollektivtrafik, det vill säga Fölis vattenbuss från centrum. Hej och hå!

2Skäret Loistokari

På det lilla skäret Loistokari i fjärden Erstan, cirka en halvtimmes båtfärd från Åbo centrum, uppfostrade en gång i tiden fyrvaktaren sina 11 barn. Det berättas att de bland annat kunde öva på att cykla på skäret, om de bara band cykeln i ett rep i flaggstången.

Nu kryssar man till natursköna Loistokari med långbåten Ukkopekka från Åbo på sommarkvällarna. I det cirka fyra timmar långa programmet ingår en middag under Erstans himmel, och skärgårdsstämningen når sin kulmen med nostalgisk dans på bryggan. 

3Själö

Själö är en ö som tilltalar den med sinne för dramatik. Platsens historia är mycket säregen, och dessutom ganska lång.

Allt började år 1619, när kung Gustav II Adolf gav order om att bygga ett spetälskesjukhus på Själö. I praktiken blev Själö en förvisningsplats och de som skickades dit kom aldrig tillbaka. Efter att spetälskan hade försvunnit från Finland började man skeppa dit ”galningar”. Mentalsjukhuset lades ner först på 1900-talet, och lokalerna övertogs av Skärgårdshavets forskningsinstitut vid Åbo universitet.

Numera kan även tillfälliga besökare övernatta på natursköna Själö, och även Själö restaurangen ska vara utmärkt. Missa inte heller den fina träkyrkan från 1700-talet. 

4Högsåra

När Finland var ett autonomt storfurstendöme under Ryssland brukade tsarerna i landet ibland semestra i Åbo skärgård. En kvarleva efter det är exempelvis Kejsarhamnen på ön Högsåra, där Aleksander III tillbringade somrarna med sitt hov i slutet av 1800-talet.

Numera lär Högsåras största dragplåster vara Farmor's Café. Det gammaldags kaféet-restaurangen bjuder på goda smakupplevelser, exempelvis de saftiga kakorna som gästerna får skära en så stor bit de vill av.

Högsåra är endast en kort färjetur bort från Svartnäs på Kimitoön.

5Örö

Örö ligger ganska långt ifrån fastlandet: om du kör ut till spetsen på Kasnäsudden (1,5 h från Åbo) och hoppar på färjan är du framme på knappt en timme.

På Örö väntar en fullspäckad upplevelse av naturskönhet och försvarshistoria – Örö var nämligen fästningsö för Finlands armé ända fram till år 2015. Förutom kanoner och kasernbyggnader har ön en vacker natur: För Finland ovanliga ljungängar, drömplatser för den som vill se fjärilar och ovanliga växter i form av alltifrån backsippa till strandkål.

Ön har även två trevliga restauranger och olika boendealternativ i de gamla kasernbyggnaderna.   

6Utö

Liksom Örö är även Utö försvarsmaktens gamla ö dit man numera kan åka på minisemester. En del av ön är fortfarande avgränsad för användning av försvarsmakten. Resan till den yttersta utkanten av den yttre skärgården tar 4–5 timmar från Åbo och ombord på förbindelsefärjan kan man skanna av världens vackraste Åbo skärgård, som förändras under resans gång från riklig och lummig till karg och vacker.

På Utö tar du det lugnt och andas in det oändliga havet, den mäktiga himlen och den fantastiska naturen. Dessutom äter du gott och bor bekvämt på hotell, som mycket väl kan vara en del av den gamla kasernen. 

7Bengtskär

Bengtskärs fyrö är Finlands sydligast bebodda plats – på sommaren. På vintern har man inget att göra på ön, och det är lika bra det.

Bengtskär, denna uppenbarelse i granit som reser sig mitt på havet, är en ovanligt dramatisk historia. Innan fyren blev klar mötte många fartyg sitt öde i vattnet fullt med grynnor som omger ön. När Bengtskär färdigställdes år 1906 blev det skådeplats för aggressiva krigshandlingar både under första och andra världskriget.

Numera kan man både övernatta i och åka på en dagstur till den gudomligt vackra fyren i nationalromantisk stil och jugendstil.     

Publicerad | Uppdaterad