Cykelrutt 3 i Åboregionen – Hirvensalorundan

Njut av den rogivande stämningen på landsbygden under en cykeltur till Hirvensalo, som ligger endast ett stenkast från Åbo centrum. Längs rutten finns det även sevärdheter i större format.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Längd: cirka 29 km (cirka 21 km om man inte avviker från huvudrutten)

Tidsåtgång: ca 2 timmar (i lugn takt)

Svårighetsgrad: lätt/medelsvårt. Sträckan innehåller uppförsbackar. Om man har svårt för backar är en elcykel ett bra val.

Rutt på kartan »

Ön Hirvensalo, som ligger på södra sidan av Åbo, är Åbos snabbast växande bostadsområde. Trots den ökade byggtakten hittar man havsnatur och idyllisk landsbygd på ön.

Föri – Hirvensalo bro

Rutten börjar med en liten gratis kryssning över ån. När du har tagit Föri över ån cyklar du vidare längs åstranden förbi det moderna bostadsområdet på Varvsstranden. Längs rutten finns en gammal varvskran som står invid ån och vid den elegant placerade restaurang Crane 22. På uteserveringen på den prisbelönta restaurangen kan du sätta dig och äta en bit mat eller ta en drink på tillbakavägen. Strax efter lyftkranen åker du genom en tunnel till Hirvensalo parkväg, som tar dig till Hirvensalo bro. Från bron har du vacker utsikt i båda riktningarna. I horisonten ser man Åbo slott och på morgnarna och kvällarna ser man Sverigebåtarna som ligger i hamnen. Efter bron svänger du ner till höger.

Färjstranden – Beckholmen – Maanpää

Vid Färjstrandens båthamn på vänster sida av cykelvägen ser man en liten och stilren kvinnostaty. I korsningen Gamla Kakskertavägen–Toijaisvägen i strandområdet låg en gång i tiden skulptören Wäinö Aaltonens ateljé. Platsen visar Juhani Pallasmaas verk ”Muistijälki” (Minnesspår), som består av Aaltonens staty Musa och omgivande stålring. På andra sidan av vägen i skydd av en bergbrant vilar Wäinö Aaltonens röda hus med tillhörande gårdsbyggnader.

Ett par hundra meter efter Aaltonens minnesmärke i skogen från vänster sticker ett gult hus en i ögonen. Det är som taget direkt ur en sagobok. Life on a Leaf är en uppfriskande uppenbarelse och visar som namnet vittnar om ett blad ovanifrån. Huset har ritats av konstnären Jan-Erik Andersson och är i privat bruk.

Man fortsätter Beckholmsvägen fram till Särkilaxvägen och därifrån vänder man och tar in på den väg som leder till Maanpää. Längs denna jämna, öppna och lugna markväg är det behagligt att cykla trots att det saknas cykelväg. På våren och hösten ser man ofta tranor som struttar omkring på de omgivande åkrarna. I Seulu ligger Sipsalo gård, där botanisten Carl von Linnés elev Pehr Kalm etablerade en experimentell trädgård år 1752. De arter som Kalm tog med sig från Amerika har förmodligen bevarats ända fram till våra dagar. Sipsalo är numera i privat ägo. Maanpääntie är ett sidospår och det är 2 km till vändplatsen.

Särkilahti – Oriniemi – Harlax

I början av Häppilävägen slutar cykelvägen. Landsvägen är dock jämförelsevis lugn, så man kan cykla på den i lugn och ro. När du åker upp för backen breder Illois blomstrande koloniträdgårdsområde ut sig på vänster sida. Därpå följer den kanske roligaste delen av rundan. De kommande fem kilometerna går vägen genom ett kulligt landskap. Uppförs- och nedförsbackarna avlöser varandra och havet glimtar fram bakom åkrarna här och där. I detta lantliga landskap känns staden långt borta. I de snabba nedförsbackarna kan du njuta av hisnande fart, men du bör vara lite försiktig, för det är gott om rådjur på ön. Vid Haarlanlahdentie börjar cykelvägen på nytt som ett tecken på att man snart är bland människor igen.

Harlax – Friskalavikens fågeltorn – S:t Henriks konstkapell

I Harlax rondell vänder man mot centrum och framför Wastmäki herrgårds port slinker man in på grusvägen. På cirka en kilometers avstånd ligger Friskalavikens fågeltorn. Från tornet kan du se många fågelarter som trivs i Friskalavikens naturskyddsområde. Utsikten från tornet över den vassbevuxna havsviken är värd att se. 

Från Fågeltornet tar man sig tillbaka en annan väg till Kakskertavägen. På högra sidan om Kakskertavägen betar en massa kor på sommaren och på vänster sida ligger ett rusthåll där det går hästar. Seitskärgatan som svänger till höger tar dig till S:t Henriks ekumeniska konstkapell och det är bara en knapp kilometer dit från Kakskertavägen. Byggnaden i sig är ett fantastiskt konstverk, med koppar på utsidan och finsk furu på insidan. Byggnadens namn, ikhthys, ”fisk”, är grekiska och illustrerar byggnadens utseende, men innehåller också en kristen symbolik. I konstkapellet hålls bland annat konstutställningar och konserter.

Konstkapellet – Hirvensalo bro – Föri

Från konstkapellet fortsätter man cykelvägen via Långvattengatan till Hongaisvägen som leder till Hirvensalo bro. Cirka 100 meter innan bron på högra sidan av vägen finns en minnesplatta över Wäinö Aaltonens före detta bostad. Snart dyker du ner i en tunnel och svänger tvärt till höger in på Hirvensalo bro. Sista delen av färden flyter bekvämt på längs en välbekant sträcka. Efter turen vill man gärna njuta av allt det läckra som kaféerna och restaurangerna vid Aura å har att bjuda på.

Tips: Det är en bra motionsrunda med tanke på den varierande terrängen. Man kan även ta den medsols. Den kan enkelt anpassas (man kan exempelvis utelämna de delar som är på grusväg) och kombineras med Kakskertarundan. Under sommarsäsongen går vattenbussen mellan centrum,  Beckholmen på Hirvensalo och Runsala. Man kan även ta med en cykel på bussen. 

 

Tre intressanta kulturmål:

Text Veli-Matti Rissanen. Foton Veli-Matti Rissanen, Pekka Vallila och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad