Läckerheter från morgon till kväll: Smakresa i Åbo

Välkommen på smakresa till Åbo! Med de här tipsen kan du äta som en Åbobo.
När du gör en smakresa genom Åbos gourmetställen håller du dig garanterat mätt från morgon till kväll.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Morgonen börjar med en läcker frukost


Åbos många hotell är perfekta ställen att äta frukost på! Och det bästa är att du kan äta frukost även om du inte bor på hotellen. Sokos Hotel Wiklunds Trattoria och Radisson Blu Marina Palace skämmer bort hungriga matgäster med en generös frukostbuffé alla dagar i veckan. Även på legendariska Scandic Hamburger Börs i hörnet av salutorget kan du äta en varierad frukost som ger dig energi inför dagen. Frukost är trots allt dagens viktigaste mål!

Det tio år gamla Fabbes Cafe kallar sig för Åbos trevligaste kafé och serverar frukost i form av gröt, omelett, Fabbes bröd, sylt, juice och kaffe. Det sympatiska Fabbes Cafe är känt för sina läckra, egengjorda produkter. Det är ett populärt ställe för studenter då det ligger nära Åbos universitet och högskolor, bara ett stenkast från Åbo domkyrka.

*Frukost i Åbo serveras också på exempelvis Fazer Cafe på Auragatan, Helmikahvila och Bistro Elli.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone

Picknicklunch – naturligtvis vid åstranden

Efter frukost är en perfekt tid att gå runt i butikerna i Åbo centrum eller besöka ett museum. Hitta också ett lämpligt picknickställe och köp ingredienserna till lunchen på Åbo Salutorg och i Åbo Saluhall.

På Salutorget hittar du till exempel charmiga försäljningsbord vid Lindroth och Sorri som serverar sallader och säsongens bästa grönsaker. De är garanterat Instagram-material, så se till att ta några bilder! Du hittar också exempelvis frukt, bär och fantastisk rökt fisk.
Du kan komplettera läckerheterna till picknicken med något i Åbo Saluhalls utbud: vad sägs om bröd, ost, sushi eller vårrullar? Restaurangerna hittar du i slutet av hallen på Slottsgatan, och där kan du köpa en färdig lunch att ta med. Glöm inte Åbobageriet MBakerys Åboprodukter: den populära Åbochokladen, lakritsbollarna och Åbobullarna fyllda med karamellkräm!

*Det är mysigt att dricka torgkaffe på salutorget!  Se dock upp för den berömda jättemåsen som står i kö tillsammans med andra måsar bland kunderna vid varje disk.

*I Åbo Saluhall kan du beundra det breda utbudet av fiskprodukter som Herkkunuota och S. Wallin bjuder på. Om du är intresserad av vegetarisk mat ska du lägga namnet Roots Kitchen på minnet! I hallen hittar du nya Mad Bun, som serverar läckra buns. 

Åbo Saluhall/ Julia Kivelä

Från den här sidan till den andra sidan av ån med Föri

Efter lunch är det dags att promenera igen. Kanske går du hela vägen till Åbo slott? Värt ett besök är också Forum Marinum, ett maritimt centrum som visar upp det maritima Åbo, och det stora Prästkrage-konstverket på gården. Låt kameran sjunga igen!
Glöm inte att även ta en tur med stadsfärjan Föri från den här sidan till den andra sidan av ån och njut av en glass på andra sidan!

*Om du vill ge dig ut på en längre resa till vågorna kan du åka med Fölis vattenbuss från Åbo till Runsala, för priset av en bussbiljett! Ångbåten Ukkopekka går från Åbo till Nådendal och vissa kvällar till Loistokari – där det utlovas dans.
 

Afternoon tea på 1700-talet

Hungrig igen? Då är det dags för afternoon tea!
Cafe Qwensel, som ligger bredvid Apoteksmuseet vid Aura å, är med sin skyddade innergård är som en tidsresa till det förgångna. I 1700-talsmiljö serveras hemlagade delikatesser som färska munkar, läckra scones och delikata matpajer.

*Andra populära kaféer vid åstranden är Domcafe, Cafe Carre, Cafe Art, Cafe Sirius, Kahvila Paawo och Cafe Pegasus. Prova också Cafe Ankas populära munkar!

Cafe Qwensel
Cafe Art

Dags för en drink?

Nu när vi har ätit så mycket behövs något annat: det är dags att gå ombord på en av de många båtarna vid Aura å och njuta av en uppfriskande drink! Från däck på åbåtarna är det trevligt att titta på människorna som promenerar längs åstranden och njuta av musiken och solskenet. Det finns så många restaurangbåtar längs ån att det finns en trevlig plats för alla!

*Restaurangbåtarna håller sig kvar på samma plats, men Aura ås pärlor, åflottarna Jakke och Aura, går mellan Aurabron och Suomen Joutsen utan tidtabell. Du kan hoppa ombord från vilken hållplats som helst vid åstranden! Det kostar att ta färjorna.

Skön musik och lite nattamat

När kvällen faller på är det dags att flytta från båtarna till den stora uteserveringen i Kyrkparken, som reser sig bredvid Åbo domkyrka. På Kyrkparkens uteservering finns ett brett utbud av drycker och läcker mat som motsvarar den som serveras på restaurangerna i Åbo. En stor del av uteserveringen är en skyddad park där kvällssolen skiner. Så häng på trasmattan – med lite tur får du lyssna på livejazz samtidigt!
När kvällen blir till natt och du fortfarande har ett litet hål i magen att fylla är det dags att testa ytterligare en klassiker: Mantun Grilli i Kaskibacken och dess berömda ”makkispekki” eller korv med pommes frites. Ta dem med alla tillbehör så blir du garanterat inte hungrig igen på hela natten.

*Hamburgerkedjan Hesburger kommer från Åbo, så det smakar även med nattamat härifrån. Hemligheten ligger i Hesburgers berömda majonnäs! Äkta Åbobor äter även franskisar, alltså pommes frites, med Hesburgers majonnäs.

Text Heli Nieminen, bilder Visit Turku

Publicerad | Uppdaterad