Åbo – staden med fantastiska museer – 10 tips!

VISSTE DU ATT ÅBO FICK PRISET SOM ÅRETS MUSEISTAD PÅ KULTURGALAN 2021? INSPIRERADE AV DETTA TIPSAR VI OM HUR DU KAN UPPLEVA ÅBOS MÅNGA OLIKA MUSEER! GÅ PÅ EN MUSEITUR OCH HA EN TRIVSAM DAG PÅ MUSEUM.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Det finns alltid en bra anledning att gå på en museitur.

Hur väl känner du till de olika museerna i Åbo? Oavsett om du besöker museer regelbundet eller bara sporadiskt på söndagar finns det alltid en bra anledning att gå på en museitur.

Dessutom är det väldigt lätt att hoppa mellan museerna i Åbo. Museerna i centrala Åbo ligger nära varandra, vilket gör det lätt att kombinera ett besök på dem under samma tur. Välj ut de mest intressanta eller gå igenom dem alla!

1. Åbo konstmuseum

Det nationalromanska granitslottet högt upp på Puolalabacken är Åbos eget Hogwarts. Magiskt och spektakulärt, det är allt jag kan säga om Åbo konstmuseum. Vad tycker du mest om: själva museibyggnaden eller alla de olika konstsamlingarna som väntar där inne?

De högklassiga utställningarna erbjuder många möjligheter till inspiration – alltifrån klassiker till nya namn inom samtidskonsten.

Här hittar du aktuella utställningar på Åbo konstmuseum

2. Sibeliusmuseet

Den moderna betongbyggnaden på historiska Biskopsgatan avslöjar först sin sanna natur för besökaren på insidan.

Sibeliusmuseet är musikens vagga på många sätt. Finlands mest mångsidiga musikmuseum erbjuder naturligtvis en omfattande inblick i det stora kompositörgeniet Jean Sibelius liv och verk. På museet presenteras också olika instrumentgrupper och musiklyssnandets historia samt andra varierande utställningar som inte bara handlar om musik.

OBS! Utställningarna öppnar igen den 25 mars.

Här hittar du aktuella utställningar på Sibeliusmuseet

3. Domkyrkomuseet

Det här är ett museum som ibland kan bli lite bortglömt. Domkyrkan, som invigdes år 1300, är fortfarande Finlands nationalhelgedom. Och vi får naturligtvis inte glömma vilket intensivt koncentrat kyrkan är i Åbos historia: alltifrån Knut Posse till Karin Månsdotter, vilar under golvet och i kapellen. På den södra läktaren i kyrkan finns Domkyrkomuseet, där man dyker ner i historien ända tillbaka till Medeltiden.

4. Aboa Vetus Ars Nova

Den här imponerande byggnaden uppfördes år 1928 som privatbostad för den gamla Åbosläkten Rettig och är bokstavligen ett palats mitt i staden. Idag är det ett museum för arkeologi och samtidskonst: Aboa Vetus Ars Nova. På bottenvåningen berättar utgrävda fornlämningar om livet i det medeltida Åbo, och på övervåningen väntar en imponerande konstsamling. En fantastisk kombination!

Tips! Sommaren 2022 fortsätter de arkeologiska utgrävningarna på museets innergård. Du kan följa utgrävningarna från kaféets sommarutservering eller delta genom att anmäla dig till en arkeologisk museikurs.

Här hittar du aktuella utställningar på Aboa Vetus Ars Nova

5. Apoteksmuseet och Qwenselska gården

Det är svårt att inte lägga märke till det gamla röda högreståndshemmet mitt i allt liv och rörelse vid åstranden. Denna lilla bit av en svunnen tid väcker frågor: vem bodde här, hur såg vardagen ut?

Apoteksmuseum och Qwenselska gården har en härlig atmosfär. Du kan hänföras över Qwenselska gårdens historia när du vandrar genom rummen i rokokostil och gustaviansk stil, och Apoteksmuseum har Finlands äldsta apoteksinredning. Det är helt galet att tänka på att de äldsta föremålen här är mer än 200 år gamla.

Här hittar du det aktuella programmet för Apoteksmuseet och Qwenselska gården

6. Forum Marinum

Havet och skärgården ligger nära hjärtat av Åbo. Och det är bokstavligt talat: staden ligger precis i skärgårdens famn. Vid Aura ås nedre lopp bör du ta en avstickare till det maritima centret Forum Marinum, där du kan ge dig av på en härlig upptäcktsresa i den maritima historien och skärgårdens hemligheter.

På det mer praktiska havsmuseet för barn kan små skeppare testa sina färdigheter i sjöfart på däck på ett äventyrsskepp.

 

Under sommarsäsongen är museiflottan naturligtvis en attraktion över det vanliga, med hörnstenen, det stilrena fartyget Suomen Joutsen, och de andra fartygen som flyter på Aura å.

Här hittar du aktuella utställningar på Forum Marinum

7. WAM

Wäinö Aaltonens konstmuseum WAM är en av Åbos mest mångsidiga kulturarenor, där konsten får liv i den vackra museibyggnadens ljusa utrymmen.  Som Åbo stads konstmuseum presenterar WAM lokal konst och visar upp verk och konstnärer från stadens konstsamling.

Utställningslokalen WAMx är tillägnad de senaste strömningarna inom samtidskonsten. Lokalen är ständigt fylld av intressanta, ovanliga och överraskande utställningar från finländska och internationella konstnärer.

Här hittar du WAMs aktuella utställningar

7. Biologiska museet

På hur nära håll har du kunnat se finska djur i deras naturliga miljö? Lilla och personliga Biologiska museet öppnades för 115 år sedan och tar dig med på äventyr genom dioramor av den finska naturen.

Konservator Gustaf Kolthoff och hans son Kjell har fångat och stoppat upp djuren till utställningen och samlat in material och växter från terrängen. Kjell har också målat landskapen i bakgrunden till naturlandskapen. De var ganska duktiga de där Kolthoffs, för dioramorna är fortfarande en riktig skatt även 115 år senare.

Här hittar du aktuella utställningar på Biologiska museet

9. Åbo slott

Det över 700 år gamla Åbo slott vid Aura ås mynning är ett av de mest kända – om inte det mest kända – landmärket i Åbo. Det är lustigt att tänka att ett medeltida slott som har vaktat Åbo i över 700 år, fortfarande står kvar, så att dagens mobiltelefonfolk fortfarande kan beundra det. Gammaldags kanske, men inte alls tråkigt.

Slottet är ett stort museum med mycket att titta på, från slottets tidigare liv till de föremål, rum och historier som finns kvar. I Stora borgstugan sätts det upp tillfälliga utställningar.

Här hittar du aktuella utställningar på Åbo slott

Museikaféer: Finns det något bättre sätt att utbyta tankar efter utställningen än över en kopp kaffe och ett bakverk? Mysiga museikaféer finns på nästan alla museer.

Matpaus: I synnerhet om du planerar att besöka flera museer på en dag bör du fylla på med mer än bara kaffesump emellanåt. Du kan bläddra bland Åbos restaurangutbud på sidan Restauranger.

Museibutiker: Det är alltid ett måste att gå en runda i museibutiken efter besöket. Här hittar du alltifrån söta presenter och fina vykort till böcker, leksaker och designprodukter från Åbo.

10. Kurala Bybacke

På vilket museum kan man klia hönor och göra hantverk från 1950-talet? Poängen är att det inte finns något sådant museum, för Kurala Bybacke är inte ett museum, utan en äkta gård som fungerar som ett slags levande historisk by och kulturellt rekreationsområde. Du kan besöka gården på egen hand eller delta i workshoppar och temadagar.

Program arrangeras särskilt på sommaren och under skolloven. Då kan du titta på när husmor på Iso-Kohmo utför sina sysslor och göra hantverk på gammaldags vis i den experimentella verkstaden.

 

Här hittar du det aktuella programmet på Kurala Bybacke (på finska)

En eller två dagars museitur?

Jag antar att du redan har upptäckt att Åbo har många museer. Det är omöjligt att hinna med alltför många av dem på en dag, särskilt om du kommer från en annan ort. Förslag: Om tiden räcker till kan du stanna över natten och besöka resten andra dagen.

Några hotellidéer för dig och dina museivänner:

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone – Ett hotell som passar in i den kulturella andan. Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone har en lång historia som övernattningsställe i Åbo. Hotellet har tagit emot såväl skeppsbyggare som affärsmän och stadens grädda. Det moderna boutiquehotellet har lyckats bevara hotellets anda från 1920-talet på ett fint sätt.

Varje rum har sin egen karaktär och är inrett med fokus på minsta detalj. Minimalismen har kastats i papperskorgen, vilket är uppfriskande.

Radisson Blu Marina Palace Hotel – På en museitur kommer du att spatsera runt åstranden, så om du är förutseende väljer du att övernatta här. Radisson Blu Marina Palace är ett av de mest klassiska hotellen i Åbo, och något av det bästa med det är läget. Åstranden ligger på gångavstånd från museerna och alla andra aktiviteter i staden. Bokstavligt talat: WAM är synligt från motsatt sida av ån.

Du behöver inte ens ta farväl av Aura ås landskap när du går in på ditt hotellrum, om du väljer ett rum med utsikt över ån. Rätt hotellval om du vill ha ett lugnt ställe att bo på med lite extra lyx.

Text Jemina Sormunen. Video Joonas Tsokkinen och Kim Allen-Mersh. Foton Joonas Tsokkinen, Terri Vahtera, Ania Padzik, Timo Jakonen och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad