Åtta handplockade favoriter från skärgården

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Bengtskär – Nordens mest imponerande fyr

Det känns ganska underligt att bara se hav åt alla håll. Under fötterna har man 1,8 miljarder gammal sten som formades under istiden för cirka 11 500 år sedan. Dessutom ståtar en mörkgrå byggnad framför en, som både är karg och otroligt vacker på samma gång.

Vi är i Bengtskär, på ett stenigt skär, som man kan säga är Finlands sydligaste resmål. På skäret växer det inga träd och det finns bara några kvadratmeter gräsbevuxet område. Men om det är lummigare på andra ställen, varför ska man då vara här? Bengtskär som reser sig över vågorna i ytterskärgården är en imponerande syn. En flintis är det.

Förutom att själva ön är underlig och väcker respekt kan åbäket i sten som står där kallas för just det.

Bengtskärs fyr är Nordens högsta. En cirka 52 meter hög fyr i granit och tegel mitt på det öppna havet gör en lite skakig. Fyren byggdes år 1906, för det omgivande havet hade redan tagit alltför många människoliv till följd av förlista skepp. Under den tid då den användes fungerade den som en vägvisare och en viloplats för sjöfarare. Under förbudstiden kunde man även komma över några flaskor brännvin här. Under dånet av krigen brassade man till och med på med haubits på den, men det gav inte vika. Och just det, numera finns det ett hotell och en restaurang här.

På ön kan man alltså tillbringa natten antingen själv eller på tu man hand, i en liten eller stor grupp. Om du planerar en dagsutflykt bör du kolla efter öppettiderna till kaféet och de andra besöksmålen på Bengtskärs webbplats. För övernattande gäster rekommenderas helpension, i vilket det ingår frukost, skärgårdsbuffé, fika och middag. Nattgäster har förutom rummet även tillgång till bastun i gårdsbyggnaden. Och även om man använder regnvatten som tvättvatten kan man betala med de vanligaste bank- och kreditkorten.

Även naturen har sina trumfkort, som den plockar fram ur skjortärmen då och då. Det är bara att ta av sig skorna och se sig omkring. Graniten som värms upp av solen får det att pirra i fotsulorna och fungerar som terapi och vattnet ser klarare ut än vad man är van vid i Östersjön.

Till Bengtskär tar man sig antingen med egen båt eller turbåt från fastlandet. Turbåtar avgår från Kasnäs och Hangö och vilket som passar en bäst kan man kolla på webbplatsen.

www.bengtskar.fi

Örö kustfort - krig och fridfull natur i samma paket

Örö är en aktivt och väl bevarad hemlighet i Åbo skärgård.

Ön, som ända sedan början av 1900-talet användes som betesmark, fick sina geografiska egenskaper tack vare den enorma tyngd den fick bära – den befästes för användning av soldater. Just det ödet har emellertid gjort ön helt överlägsen, när man talar om Finlands naturobjekt.

Försvarsmaktens markanvändning har handlat om annat än sådant som direkt påverkar naturen. Tack vare det har naturen fått utvecklas och bevarats, till skillnad från civila områden där vem som helst kan vistas och bygga det de vill.  Här kan man se många olika arter som inte finns någon annanstans, och artrikedomen är till och med mer mångfaldig än i grannländerna.

Under fåglarnas flyttperioder är ön förmodligen också en favorit för dem som vill se sällsynta arter och på sommaren fylls den av fjärilsentusiaster. Örö är också Finlands artrikaste område med över 250 hotade eller nära hotade arter. Förutom naturens nycker finns det rävar, harar och fasaner på ön och det är inte konstigt om man stöter på ett älgpar eller ett ensamt rådjur.

Det är svårt att föreställa sig att en enorm befästning ligger dold mitt bland allt detta. De ojämna sand- och stenvägarna har sett många seglarskor. Man märker verkligen att ön är väl förberedd på det fruktade allra värsta. Det finns en vallgrav och en bunker. Pansarhindren, som även är kända från filmer, har lämnats vid stranden för att påminna om realiteterna och kanonerna har en diameter som är så stor att man inte ens kan slå armarna om dem.

Men! Det bästa är att man mitt i dessa enorma kontraster numera kan tillbringa tid för att koppla av. Sinnet blir mättat bara av att titta, men det finns också mycket att göra här, som att besöka den 4 km långa sandstranden där det växer strandkål, vilket är typiskt för Örö. Du får väl tröttna på det då.

Om och när du vill säga att du har besökt Örö kommer du hit antingen med färja från Kasnäs och Korpström eller med egen båt från vilket håll som helst. Du kan övernatta på kasarmhotellet, i ett parhus, i en stuga eller i den så kallade presidentens bastustuga. Den mest genuina stämningen uppnår du dock i tält, och då behöver du inte boka.  

Närmare information hittar du här: www.visitoro.fi

Högsåra – det bästa av gömställen

Om du känner någon som har båt som de brukar åka ut på helgturer med har du säkert hört namnet Högsåra. Vi nämner det helt enkelt för att ön är ett perfekt ställe för avkoppling både för båtfolk och lokalbor från fastlandet.

Om du redan har fått smaka på den så kallade traditionella skärgårdsatmosfären får kanske inte den här ön ditt hjärta att klappa fortare, men om du vill ha ett levande exempel på ordet idyll har du kommit till precis rätt ställe. Och ja, ön är hundra procent traditionell skärgårdsatmosfär, bara kryddad med detaljer.

Ett absolut dragplåster är Farmors Café– härifrån sprider sig bulldoften ända till havet. Mormors lilla hus i rödockra ligger på promenadavstånd från bryggorna, så man får gå några steg. På vägen dit kan man dock ströva i hundäxing eller titta på fåren. Målet är ett kafé-restaurang med ett berömt kakbord och skärgårdsmat i restaurangklass. Man använder i första hand lokala råvaror och sådant som är nära naturen i matlagningen.

Ön är cirka 2,5 km i riktning från öst till väst och lika lång från norr till söder. De bästa ställena når man alltså till fots. På den västra sidan är det värt att besöka åtminstone Sandvik och dess sandstrand, som tillhör Skärgårdshavets nationalpark. I den norra delen finns den intressanta Kejsarhamnen, som Rysslands Aleksander III använde som gömställe för hovet. För att få variation körde storfursten Nikolaj II sin lyxyacht, som var världens största, i grynnorna utanför Högsåran i början av 1900-talet.

Kustrutten – med cykel till skärgården och tillbaka

Om du ännu inte har bestämt vart i skärgården du vill åka eller inte ens vill bestämma det bör du ge dig ut i det nya cykelnätet, som tar dig till alla möjliga platser.
​​​​​​​
Kustrutten är en cykelrutt som går längs de östra delarna av Skärgårdshavet. Längs vägen passerar man brukssamhällen, restauranger, kaféer, badplatser och traditionella skärgårdslandskap. I planerna har man även räknat med olika övernattningsalternativ, och man kan välja alltifrån strandstugor till tält.

Det som skiljer rutten från Skärgårdens Ringväg är de vackra etapperna längs havet, bruksorterna och trähusidyllerna. På turbåtarna får du även ta med cykel, så du kan åka mellan Kimitoön och Hangö och besöka Örö kustfort och Bengtskärs fyr. Dessutom finns det tre nationalparker längs rutten: Tykö, Skärgårdshavets och Ekenäs skärgårds nationalpark.

Hela rutten är cirka 20 mil, men du kan som sagt själv välja resrutt och behöver inte ta med egen cykel om du kommer långväga ifrån.

Läs mer om cykeluthyrning och rutten här: www.rannikkoreitti.fi

Hotel Nestor – levande exempel på ordet harmoni

Harmoni är ett ord som många varumärken och tjänster gärna använder sig av. Baserat på erfarenhet behöver man inte göra reklam för Hotel Nestor och närmiljön – Nestor är harmoni.

Hotellet, som är byggt i en gammal ladugårdsbyggnad, är en precis så intressant syn som det låter. I det lilla familjeägda hotellet är rummen små och näpna, men fullt tillräckliga. Inredningen består till stor del av trä och varma färger, som verkligen andas skogsfinsk sinnesro. Man har inte bråttom härifrån. 

Av någon anledning känns det som att många resmål i skärgården gärna visar konst, och det gör även Nestor. Förutom att man ser något vackert föremål som lugnar själen med varje blinkning inomhus går det en stig från hotellets gårdsplanen över åkern, den så kallade Barfotastigen. Rutten tar en till skogen, som är full av konst. Alltså skogen. Barfotautställningen är en sorts galleri, som även det, precis som andra gallerier, måste upplevas på plats. Barfota är sinnena som mest skärpta.

Sedan har vi maten, Nestors bakficka. Innan man smakar själv bara måste man bara mata Instagram. Här, precis som på andra håll i skärgården, använder man råvaror från närområdena av hög kvalitet. Det finns lite allt möjligt på menyn: vilt, fisk och grönsaker, och oavsett vad du tar är risken stor för att du rekommenderar stället till vänner. Nestor’s Back Pocket är fine dining på skärgårdsvis.

Hotel Nestor ligger på ön Korpo i Pargas kommun i Skärgårdshavet. Från Åbo är det 75 km hit och från Helsingfors cirka 220 km.

Här hittar du mer: www.hotelnestor.fi

ArtBank – Pargas special

Vad hittar man i Pargas under hashtaggarna #special #överraskande #hadejagintekunnatana? Om inte annat huserar konstgalleriet ArtBank i centrum, som passar en gärdsgård som en näsa på en sfinx huvud.

Titta efter Ålandsbankens gamla gula hus på bygatan. Ingången ligger på sidan av huset och ovanför dörren hänger en halv myra i plåt. Kliv in.

Den speciella och särpräglade stämningen känns av direkt när man stiger över tröskeln och det är förmodligen också meningen. Och har du förresten sett Salvador Dalis verk i verkligheten? Kanske, men i Finland? I Pargas centrum finns det i alla fall en permanent Dali-utställning som är värd att titta på.

Det finns förstås mycket annat oförklarligt där. Enligt den som driver stället – som vet vad gästfrihet innebär – svarar ”Dali i egen hög person” i telefonen som ligger på ett bord. När man lyfter luren hör man någon som talar, men ”uppringaren” får dra sina egna slutsatser. Förutom Dali finns det konst som man bara kan undra hur den hamnade i Pargas. En gång var det även ett fyllt får vars värde i pengar tydligen uppgick till fantasisummor.

Det och mycket mer hittar du alltså på ArtBank. Man kan inte säga annat än att du bör komma och se det med egna ögon, det är det gula huset i centrum.

www.artbank.fi

Tammiluoto vingård – en plats mitt i naturen och lite under den

Skärgården är full av gömställen, det ena mer personligt än det andra, och man bör inte glömma Tammiluotos vingård. Även om den främst besöks av grupper och konferensgäster finns det under sommarsäsongen även möjlighet att komma hit en eller två personer.

För det första är en vingård i Finland redan något unikt i sig. Att den sedan ligger i skärgården är också unikt. Festlokalerna kan man föreställa sig passar bäst för exempelvis bröllop, bastun för möhippor och svensexor och båda två för ett företagsevenemang på sommaren.

Vingården ligger på Lemlaxön i Pargas, i skydd av den lugna viken. Gården är vacker och välskött. Det är korta avstånd mellan de olika byggnaderna, så man kan tänka sig att det är lätt att skapa en bra stämning även om man är många. Borden utomhus har säkert upplevt många affärssamtal och man kan lätt föreställa sig en rad ben som vilar längs bryggan, vars ägare delar med sig av det senaste skvallret med ett vinglas i handen.

På tal om vin så är Tammiluoto en gård med äppelodlingar, där det finns över 3 000 äppelträd. En svindlande mängd äpplen! Vinstugan är öppen varje dag på sommaren, och det serveras vin och likörer. Det finns också kaffe och bulle. Olika sorters vinprovningar arrangeras på beställning.

I samma område finns en sympatisk butik där man naturligtvis kan köpa gårdens egna viner, men även utvalda läckerheter från närområdena.

Läs mer: www.tammiluoto.fi

S:t Olofs sjöled – nu är det inne med pilgrimsvandring!

Har du någonsin reflekterat över var alla riktiga vandringsleder är längs sydkusten? Om det finns sådana i Lappland, varför inte i söder? Och det gör det! Åtminstone en. Och den går från Åbo ända fram till Trondheim i Norge.

Pilgrimsvandring låter som om man antingen måste vara ytterst gudfruktig eller på något sätt fäst vid sin tro. Det sägs att pilgrimsvandraren skiljer sig från vanliga turister genom att välja heliga platser som resmål och söka efter andlighet på resan. Så är det säkert också, men även icke-andliga människor kan hitta spännande etapper längs rutten.

S:t Olof var ett av de viktigaste helgonen under medeltiden. Han erkändes som helig år 1031, varefter det började strömma pilgrimsvandrare till dåtida Nidaros (numera Trondheim) Vandringarna pågår fortfarande, men nu kombinerar man dem med vackra landskap och orörd natur.

Pilgrimsvandringarna har ökat i popularitet i Europa och i synnerhet bland mindre strikt troende. Det har en gåtfull känsla av äventyr och ett tydligt syfte. Om du är intresserad av vandring bör du ta denna rutt på allvar. Du kanske hittar dig själv, eller något annat?

Mer information: stolavwaterway.com

Text Juuso Suominen. Bilder Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer