Avslappnade restauranger i Åbo x 8

Glöm konstlade formaliteter, här kan man slappna av. På de här restaurangerna äter man gott och trivs ännu bättre.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Panini

När man går igenom portgången på Lilltorget hittar man den hemtrevliga restaurangen Panini på innergården. Enligt egen utsago är Paninis meny italiensk till själen och finsk när det gäller säsong, alltså inte ett helt dumt koncept. Krispig pizza, fyllig pasta och antipasti som delas mellan vänner – här får man mat av högklassiga råvaror tillagade med känsla.

Även om maten är präglad av Italien finns det inga vinrankor eller rutiga dukar i inredningen.  Sträv betong, rutmönstrat golv och enkel design ger en fräsch inramning till den läckra maten. 

2Tårget

I Casagrande-huset har man bedrivit restaurangverksamhet ända sedan 1682, då Finlands första lagliga utskänkningsställe fanns här. Idag finns restaurang Tårget här, och i lokalerna ingår även en fantastisk underjordisk vinkällare som har flera hundra år på nacken.  

Tårget kan man lika gärna besöka för en lunch eller ett glas vin som för att äta en avsmakningsmeny. Även om maten står i centrum kommer drycken på en stark andraplats. I baren ska man inte tveka att be om ”någonting speciellt”, för personalen vet hur man överraskar. Som bonus kan man se spår av Alexander I:s vagn på golvet och uppleva en underbar sommaruteservering på Åbos officiella restaurangtorg, bildsköna Lilltorget.

3di Trevi

Wine Bistro & Tapas Bar di Trevi är en avslappnad och modern mötesplats i Åbo centrum. di Trevi lockar både för lunch och afterwork. Det är en fungerande blandning av en bar och en restaurang, med internationell stämning och nordisk atmosfär.

Under sommarsäsongen öppnas di Trevis terrass mot livliga Auragatan, där man vill sitta hela kvällen. När man njuter av en mojito och tapassortimentet undrar man verkligen om man är i Åbo eller Spanien.

4Göran

Matsalen på restaurang Göran, som ligger i anslutning till sjöfartsmuseet Forum Marinum, pryds av segelbåten Daphne, som en gång i tiden tillhörde reseförfattaren Göran Schildt. Från fönstren ser man museiflottan – bland annat den legendariska Suomen Joutsen!

På Göran serverar man på vardagar en buffetlunch som varierar varje dag och färsk fisk från dagens fångst. På helgerna kan man njuta av skärgårdsbordets läckerheter. Restaurangen ligger på en trevlig plats nära Åbo slott, även på gångavstånd från Åbo centrum.

5Grill it! Marina

I restaurangen på hotell Radisson Blu kan man uppleva lyx i vardagen. Grill it! Träkolsgrillen Marina ger en rökig smak både till biff och grönsaksrätter. Det serveras grillad mat, men med kvalitet.

På en av de mest eleganta terrasserna vid Aura ås strand sitter man i soffor till och med på vintern i värmelampornas sken och läppjar på en varm dryck. Åstrandens skönhet syns genom fönstren ända fram till entrébaren, som är en fortsättning på terrassen. 

6HÜGGE

Hur skulle det smaka med lite läcker vegomat? Då ska du prova Hügge! På Hügge, som är en av alla restauranger som ligger kring Lilltorget, är allt hygge: ljus lokal, trivsam inredning – och fantastiskt god vegetarisk mat.

På Hügge lagas det läckerheter som är en fröjd både för ögat och gommen. Oavsett vad man väjer på menyn får man alltid något färgglatt som smälter i munnen. Man vet inte vilken sorts magi de egentligen utövar i köket, men det fungerar! Prova både lunch och middag.

7Mami

Mami, som ligger invid Lilltorget, hör till de nyare klassikerna i restaurangvärlden i Åbo. I matsalen på det som de själva kallar kvarterskrogen ryms det endast några tiotal hungriga gäster och det är ganska ofta fullt – och det av en anledning!  Från köket kommer det ut läckra maträtter till borden, som man skulle kunna säga har en skandinavisk-klassisk husmanskost-twist. Måltiden kröns av utsikten från de stora fönstren över Aura å till Gamla Stortorget.

Du kanske bokar bord för säkerhets skull – eller så testar du Mamis lunch, som de insatta åbooriginalen rekommenderar år efter år.

8Nooa

Tvåvåningsrestaurangen Nooa slog upp portarna bredvid Åbo gästhamn våren 2017. Den eleganta byggnaden med rena linjer ligger precis invid stranden. Inuti är restaurangen en kombination av skandinavisk fräschhet och marin stil. Maten leker med nordiska smaker, men med en härlig twist. 

Takterrassen är definitivt en av Nooas bästa sidor, där man kan äta eller ta en drink. I matsalen på nedervåningen kan man titta på kockarna som jobbar i det öppna köket eller beundra båtarna som ligger förtöjda utanför. Äntligen finns det en sådan pärla utanför stadskärnan!

Publicerad | Uppdaterad