Cykelrutt 2 i Åboregionen – Runsalarundan

GÖR EN TRIVSAM CYKELTUR TILL ÅBOS GRÖNA OAS, ÖN RUNSALA. FÖRUTOM DEN UNIKA NATUREN BJUDER RUNSALA PÅ INTRESSANTA KULTURMÅL OCH MÅNGA SLAGS AKTIVITETER.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Längd: cirka 35 km

Tidsåtgång: Rundan tar 2–3 timmar i lugn takt, men man bör avsätta mer tid än så för att hinna stanna till och njuta 

Svårighetsgrad: Ganska lätt

Rutt på kartan »

 

Runsala är ett perfekt resmål för en cykelutflykt, då man kan cykla i lagom lugn takt både vid havet och mitt i grönskande lövskogar, lång från stadens vimmel.

Ön Runsala som ligger utanför Åbo är ett underbart sommarparadis och åbobornas favoritställe. Förutom den unika naturen bjuder ön på intressanta kulturmål och varierande aktiviteter. Runsala är ett perfekt resmål för en cykelutflykt, då man kan cykla i lagom lugn takt både vid havet och mitt i grönskande lövskogar, lång från stadens vimmel. I praktiken går rundan längs en gångväg hela vägen. Det finns bra restauranger och kaféer längs vägen. 

Rundan startar invid Aurabron, framför Åbo stadshus. Ta en Föli-cykel eller hyr en cykel i din egen smak på exempelvis Carfield cykeluthyrning eller hos elcykelspecialisten 10bikes.

Aura å – Runsala varv

När man cyklar runt ån är det roligt att följa livet och sevärdheterna vid åstranden. Under turen ser man bland annat Föri, segelbåten Suomen Joutsen och Åbo slott. Man måste åka runt hamnområdet, men som tur är det inte en särskilt lång bit. 

När du kommer till Runsala kan du glömma all stress och njuta av denna oas i lugn och ro med alla sinnen. Rundan tar dig till Runsala varv, där det hålls många evenemang på sommaren. I varvsområdet finns en restaurang, ett kafé, festlokaler och en sommarteater. På den stora uteserveringen på bryggan i båthamnen ligger superpopulära Zaké, som serverar läckra hantverksmässigt gjorda pizzor som faller även de mest krävande fans av italiensk pizza i smaken. Det är lätt att ta sig till varvet från staden – från Åbo centrum är det bara drygt 6 km hit. Man kan också ta sig hit med vattenbuss från Aura ås strand. Den stannar precis i hörnet av pizzerian.

Runsala varv – Folkparken – Lilla Bockens promenad

Från varvet fortsätter rundan längs den sandiga Strandpromenaden eller, som Ruisrock-fansen brukar säga, Via dolorosa. Under cykelturen kan du få se enorma gåsflockar och betande får. 

I Folkparken, som är känd från Ruisrock, finns kaféet Villa Promenade. Från Folkparken kommer man in på Lilla Bockens promenad som går precis längs med vattnet – där ligger den ena mer fantastiska, färggranna och dekorativa trävillan än den andra med sina söta  badhytter. På den andra sidan av promenaden finns en liten parkeringsplats, och där i närheten hittar man rester från ett kanonbatteri från Krimkriget. Man kan även komma till promenaden på kvällen och förundrat se på hur de enorma Sverigebåtarna slingrar sig fram i de trånga sunden.

Lilla Bockens promenad – Honkapirtti

Ungefär i mitten av ön vid en massa träd skymtar en massiv mörk timmerbyggnad. Honkapirtti, som andas historia och som flyttats hit från Karelen är numera kafé och restaurang. Här kan man njuta av husets klassikerduo, ärtsoppa och pannkaka, i en stämningsfull miljö eller njuta av något av bageriets alla bakverk med en kopp kaffe. Honkapirtti ligger längs promenadstråken och naturstigen och är också populär bland dem som besöker området.

Vid Honkapirtti går cykelvägen precis bredvid betesmarker. Från cykelsadeln kan du få syn på highland cattle eller vilda rådjur och vitsvanshjortar. På solrosfältet vid vägkanten kan du från slutet av sommaren plocka solrosor gratis. På sommaren är Runsala täckt av vitsippor. Naturen på ön är unik även för finska förhållanden. I landets största ekskogar finns det många ovanliga djur- och växtarter. Man kan bekanta sig närmare med Runsalas natur på naturstigarna, som korsar ön här och där.

Golfbana – Kuuvannokka – Saaronniemi

Cykelvägen följer Runsala golfbana en bit. Vid golfbanan tar vägen av mot Kuva, dit man kan göra en avstickare för att beundra havsutsikten. Till Kuuvannokkas branta strandklippor är det cirka tre kilometer, cirka en kilometer i slutet är det sandväg. Från Kuuvannokka har man en hänförande utsikt över Erstan. Den mest stämningsfulla tiden på dygnet i Kuuvannokka är när solen går ner.  

Spahotell Ruissalo kan man njuta av spa och restauranger och från den generöst tilltagna terrassen har man en fin havsutsikt. Efter spahotellet kommer man till campingområdet Saaronniemi och i slutet av turen till Saaronniemi badstrand. I Saaronniemi finns det både en sandstrand och strandklippor. På stranden kan man tillbringa en avkopplande sommardag med bad och grillning av egen matsäck eller varför inte åka på paddlingstur. I sommarkaféet-restaurangen Café Villa Saaro i den fantastiska villan invid stranden kan man äta riktigt god mat.

Saaronniemi – Botaniska trädgården

På tillbakaresan kan man göra en avstickare till Jarno Saarinens väg, som var en del av körbanan vid motorcykeltävlingar som arrangerades i Runsala. Vid Folkparken bör man göra en avstickare till botaniska trädgården. På Folkparksvägen måste man cykla vid vägkanten och efter det ytterligare en liten snutt på den livligt trafikerade Runsala parkväg.

Man kan även ta sig till botaniska trädgården via en naturstig som går från parkeringsplatsen bredvid Folkparksvägen. På stigen måste man leda cykeln, men det är bara en sträcka på cirka 300 m. I trädgården finns det över 5 000 växtarter från olika klimatzoner i världen. Botaniska trädgården består både av växthus och utomhusområden. Trädgården och kaféet är öppna året om. 

Från Folkparken trampar man i samma hjulspår tillbaka dit man startade.

Tre fina naturmål:

 

Bra att komma ihåg: 

  • Runsala är ett naturskyddsområde, så det är förbjudet att cykla i terrängen och på stigarna. 
  • Runsala parkväg är livligt trafikerad och rekommenderas inte för cykling.

Text Veli-Matti Rissanen. Foton Jemina Sormunen, Terri Vahtera, Jenni Virta och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad