Cykelrutt 1 i Åboregionen - Strandsträckan vid Aura å

Gör en cykeltur och njut av Åbos historiska sevärdheter och Aura ås magnifika landskap. Bekanta dig med rutten!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Total längd: cirka 14 km

Tidsåtgång: ca 2 timmar

Svårighetsgrad: Lätt

Rutt på kartan »

På denna avslappnade runda svischar kilometerna förbi utan att du ens märker det. Under rundan kan du njuta av historiska sevärdheter och den fantastiska miljön vid Aura å. Du har också Åbos museer nära till hands. Rundan följer Aura å på båda sidor och man kan lätt cykla med en Föli-cykel, det vill säga en stadscykel, här.  Du hittar flera Föli-cykelstationer vid åstranden. Du kan själv fritt välja var du påbörjar rundan och hur lång sträcka du vill köra. Du kan exempelvis nöja dig med sträckan fram till Tomasbron. Den rundan går från Föri på Östra Strandgatan uppströms, det vill säga man tar den motsatt riktning.

Föri – Domkyrkan – Tomasbron

Cykelvägen går precis invid ån fram till Domkyrkan. Under turen ser du bland annat stadsteatern, Rettigska palatset och Gamla Stortorget. Teaterbron och Biblioteksbron är endast för fotgängare och cyklister. Från bron öppnar sig en pittoresk vy över ån både uppströms och nedströms.

Från Domkyrkan går rundan något längre bort från ån för en stund, till Biskopsgatan. På den ligger bland annat Sibeliusmuseum, museet Ett Hem och ärkebiskopens tjänstebostad. Efter Biskopsgården kommer man återigen tillbaka till ån. På Ågatan kommer man strax till Tomasbron. På bron bör man göra en avstickare för att beundra nationallandskapet i riktning mot Domkyrkan.

Tomasbron – Hallis fors

Rundan går först under Tomasbron och järnvägsbron. Vid järnvägsbron övergår asfalt till grus. Här kan man vandra mer fritt än i myllret och jäkten vid åstranden. Grusvägen och Studentbyn som syns på höger sida fortsätter fram till Hallis fors, som är vändpunkten för rundan. På Gamla Hallisbron, som är byggd på 1930-talet, är det numera bara tillåtet att cykla och promenera. Man kan stanna till på bron och följa åns rörelser och människor som sitter och metar. På den här platsen har även Kungsfiskaren med sina glänsande vingar trivts tidigare år. Lyckas du få syn på en? Sträckan mellan Hallis fors och Vanhalinnas marker i Lundo är ett utmärkt ställe för att prova på att paddla.

Hallis fors – Korois

Från vändplatsen fortsätter man under den nuvarande Hallisbron till andra sidan av ån. Även på tillbakaresan är det grusväg fram till järnvägsbron. Stämningen är lantlig trots att man nästan är i hjärtat av staden. Man bör stanna då och då och se sig omkring i lugn och ro. Får du syn på de tre medeltida stenkyrkorna?  

På Korois udde låg biskopskyrkan innan man byggde Domkyrkan. Platsen är ett betydande historiskt mål, även om det knappt finns några rester kvar av biskopskyrkan. Det är även fantastisk utsikt från platsen där kyrkan låg. På den här sträckan bör man cykla försiktigt, för vägen och bron över Vähäjoki är ganska smala. Bredvid bron finns ett utegym där du kan bättra på bicepsen lite. Andlig spis får man av Eero Merimaas konstverk Joitakin teknokukkasia (Några teknoblommor) som rests invid vägen lite innan järnvägsbron. Verkets stolpar med färgat ljus fungerar som rörelsesensorer när det är skymning eller mörkt ute.

Järnvägsbron – Lilltorget

Under järnvägsbron åker man till höger i kurvan till Lonttisvägen. På Lonttisvägen måste man se upp och väja för trafiken som kommer från de smala, korsande gatorna. Om du glömde bort att ta bilder av Tomasbron i början av turen har du en till chans nu! På Väverigatan och Universitetsgatan måste man åka längs vägkanten en kort bit. Som tur är det inte mycket trafik här. 

Efter att ha korsat Aningaisgatan kommer man till det hänförande Lilltorget, som är fullt av idylliska byggnader, restauranger, barer och kaféer. Västra Strandgatan från Lilltorget och framåt är ett populärt promenadstråk med ett människomyller som ger en europeisk stämning.  

Lilltorget – Föri – Åbo slott

Rundan fortsätter runt ån och under den passerar man bland annat huvudbiblioteket, Apoteksmuseet och stadshuset. I Barkersparken visar statyn över den legendariska motorcyklisten från Åbo, Jarno Saarinen, segertecken liksom för att visa för dig att du redan har uppnått en seger. För sjöfartsintresserade ger en tur från Föri till hamnen möjligheten att besöka många olika sevärdheter – alltifrån Suomen Joutsen till minfartyget Keihässalmi. Inne på restaurang Göran har man satt upp reseförfattaren Göran Schildts berömda segelbåt Daphne. Under sommaren kan man förutom Suomen Joutsen även beundra andra båtar som flyter på ån.

I andra änden av rundan ligger Åbo slott, som förutom Domkyrkan är en av Åbos mest kända sevärdheter. När man åker runt slottet ser man även hamnområdet och Sverigebåtarnas färjeterminaler. Från slottet trampar man i samma hjulspår tillbaka till Föri. Slutligen åker man på en gratis minikryssning med Föri från den här sidan till den andra sidan av ån!

Kom också ihåg de här:

Båtrestaurangerna

Gästhamnen

Text Veli-Matti Rissanen. Foton Jemina Sormunen och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad