Cykelrutt 4 i Åboregionen – Kakskertarundan
Hoppa upp på cykeln och ge dig ut och njut av skärgårdsstämningen, den vackra naturen och lugnet på landsbygden. Längs med rundan genom tre öar finns det också många intressanta sevärdheter.
Längd: cirka 40 km
Tidsåtgång: 2–3 timmar
Svårighetsgrad: Medelsvårt. Sträckan innehåller backar. Om du vill ha hjälp i uppförsbackarna är en elcykel en utmärkt lösning.
Hirvensalo, Satava och Kakskerta är öar söder om Åbo som tillsammans utgör storregionen Hirvensalo-Kakskerta, som är ett av de snabbast växande områdena i Åbo stad. Kakskerta var tidigare en självständig kommun.
Från Aura ås strand trampar du först över en bro som leder till Hirvensalo, där du redan känner havsstämningen. Från bron går färden vidare förbi skidcentret till köpcentret i Moikois och fortsätter rakt fram genom ön. Längs vägen kan du göra en avstickare för att beundra S:t Henriks konstkapell, som blivit världsberömt för sin arkitektur, eller spana på alla de många fågelarter som trivs i Friskalavikens naturskyddsområde och vackra naturvyer uppifrån fågeltornet. Om man har ett ärende till en butik är sista chansen att vid Harlax rondell.
På bron från Hirvensalo till Satava möts du av en fantastisk, vidsträckt havsutsikt både mot öster och väster. Efter bron till vänster finns Ekvalla badstrand. Det är lätt att ta sig till den populära stranden med cykel, från centrum är det cirka 10 km. På den tillgängliga stranden finns det bland annat omklädningsrum, duschar, en bollplan, gymutrustning och en kiosk. Här är det lätt att trivas hela dagen.
Från badstranden fortsätter färden längs en cykelväg. Strax efter Satava-Kakskerta brandstation kommer du till Museotorppa. Denna timmerstocksbyggnad är den gamla huvudbyggnaden på gården Salmelan tila vid skiftet 1700–1800-talet. Från torpet susar du över Höyttis bro över till Kakskerta.
Efter en fartfylld nedförsbacke har du en något längre backe framför dig. Där får man verkligen upp pulsen. Efter uppförsbacken kommer du till en korsning, där ett roligt 2X-konstverk talar om var du är någonstans, om du inte har märkt det i farten. I korsningen vänder man till vänster. Rutten går 15 km runt Kakskertasjön mitt på ön. Om du åker rutten i båda riktningarna får du se både hav och sjöar.
Cykelvägen längs Brinkhallsvägen fortsätter ända till Harjattula. Efter knappt tre kilometer kommer du från 2X-korsningen till Kakskerta kyrka. Stenkyrkan, som invigdes år 1769, ligger på en fantastisk plats längst ut på en udde, precis invid havet. På kyrkogården, precis bredvid kyrkan, ligger släkten Bonsdorffs nyklassiska gravkapell. Brinkhalls herrgård ägs av den släkten. Passa på att beundra skärgårdslandskapet och lyssna på krusningarna på vattnet på kyrkans brygga. Ser du småbåtshamnen som du passerade tidigare på andra sidan? Fågelvägen är det bara drygt en halv kilometer dit. I skärgården går turen inte alltid raka vägen, men det är också charmen med att resa i skärgården!
När man åker från kyrkan stöter man på en riktigt brant backe, men misströsta inte, den är kort. Efter backen går cykelvägen återigen bredvid Kakskertavägen och efter en stund kommer du till Brinkhalls herrgård.
Brinkhalls herrgårds historia sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Huvudbyggnaden, som representerar den nuvarande nyklassiska stilen, är från år 1793. Herrgården är det viktigaste kulturarvsobjektet i området och består av gårdsbyggnader och en trädgård med äppelträd som utgör en fantastisk, filmatisk helhet. Det är inte underligt att herrgården har varit en populär inspelningsplats både för bröllopsfoton och större produktioner. Många känner till den från teveserien Hovimäki och filmen Varghyndan. På sommaren arrangeras det guidade turer, musikuppträdanden och konstutställningar på herrgården. I gårdsbyggnaden är ett kafé öppet på somrarna. Cyklister kan komma hit och vila sina trötta ben och njuta av en härlig fika och den historiska miljön. På herrgården finns det även övernattningsmöjligheter.
Nästan rakt framför herrgården på andra sidan Kakskertavägen är Brinkhalls badstrand. Den låga, skyddade och lugna stranden är en bra plats för att ta ett dopp i Kakskertasjön. Hit kan man ta sig med buss, då det är en busshållplats precis bredvid. På stranden finns det omklädningsskydd och toalett.
Vid Harjattula golfbana upphör cykelvägen. Det är dock avkopplande att cykla längs den lugna landsvägen.
Avsnittet från Harjattula via Myllykylä är en av de finaste längs rutten. Vägen slingrar sig genom vacker landsbygdsnatur som är så bedårande att man inte har en tråkig stund. Kom dock ihåg att titta framåt mitt i all hänförelse, för asfalten är i dåligt skick på sina håll. Den kulliga terrängen ger även vana cyklister en trevlig utmaning. I dessa landskap har man också tävlat i finska mästerskapen i landsvägscykling.
När du har nått vägs ände åker du tillbaka samma väg. Om du fortfarande har entusiasm och energi kvar kan du vända vid Harlax rondell och avsluta med att även ta Hirvensalorundan innan du åker tillbaka till Aura å. Efter rundan kan du med gott samvete slå dig ner för en god måltid på någon av de många restaurangerna eller kaféerna vid Aura ås strand.
Tips: Kakskertarundan är bra att utgå från för aktiva cyklister. Hirvensalorundan är på sammanlagt cirka 50 km. Man kan åka en extra runda (cirka 13 km) genom att göra en avstickare i Eriksvalla i Satava.
Bästa målen:
- Brinkhalls herrgård
- Kakskerta kyrka
- Ekvalla och Brinkhalls badstränder
Text Veli-Matti Rissanen. Foton Veli-Matti Rissanen och Visit Turku.
Publicerad | Uppdaterad