Personliga platser och dolda pärlor i Åbo

I Åbo är det lätt att simma mot strömmen. Hoppa dock inte i Aura å, utan hitta åbobornas egna favoriter och lite mindre kända platser i sidogränder och runt hörn. Ja, precis dem, som kanske är på alla läppar redan om ett år.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åbo. Så mycket mer än slottet, vet du!

Åbo är så klart fullt till bredden av åboriginella butiker och restauranger, second hand och alldeles hemliga gator och kaféer. Alltså inte bara de huvudattraktioner som är gratis, utan fina och lite speciella platser.  

De syns mer sällan annat än på åbobornas Instagrambilder, men vi förutspår att det kommer att förändras. Hitta dessa dolda pärlor och lär känna ett annorlunda Åbo.

Sockersöta second hand-butiker x 5

På 1900-talet var Åbo Finlands mest eleganta stad av den anledningen att det var en så kort resa till Stockholm för att shoppa. Nu är anledningen en annan. Om det var ett tag sedan ditt senaste besök kommer Åbos blomstrande second hand-scen att slå dig med häpnad. I synnerhet om du är från Helsingfors kan du även bli glatt överraskad av priserna.  

Best from the past – Är du ute efter vintagefynd? I den ruffiga miljön vid bangården finns en butik som erbjuder årgångskläder från olika årtionden och har fantastisk service. 

Maanantaimarket – En butik som är som en pastellfärgad dröm. Utöver återvunna klädfynd hittar man fantastiska pappersprodukter och Maanantaimarkets speciella örhängen här. Hit kan du bege dig för att bara njuta av stämningen och sippra på en kopp kaffe eller te.

Merkitys 2nd Hand Shop – Elegant butik med återvunna kläder, skor och accessoarer där man hittar skatter även i herrmodell. Butikens specialitet är den egna, färgstarka smyckeskollektionen.

Ecolocal Market – Söt blandning av de bästa lokala varumärkena och second hand-fynd av hög kvalitet. Har en mycket ekologisk profil, för man kan även låna kläder från Vaatepuu – bara ett tips så där för den som är ute efter en klänning till sommarens fester.

Dirty Hippies Second hand & Lifestyle – Trevlig kombo av återvunna kläder, skor och accessoarer, naturkosmetik samt heminrednings- och städprylar. Den avslappnade stämningen och de trevliga ägarna är ett plus!

Ta bilder på dessa sevärdheter i Åbo före alla andra

Klosterbacken – Trähuskvarter som klarade sig i Åbo brand som är trevligt och lagom gammalt. En tidsresa tillbaka till 1800-talet gör alltid gott, så stanna till i gränderna, på gårdarna och vid husen på Klosterbacken.

Apoteksmuseet och Qwenselska gården – Visst kunde man det förr i tiden med, nämligen att inreda. Qwenselska husets rokokostil och gustavianska stil kanske är trendig redan imorgon – vem vet. Gå åtminstone hit och låt dig inspireras! Bot mot suget efter det förflutna och en del annat hittar du under samma tak på Apoteksmuseet. 
​​​​​​​
FIKA:
På Apoteksmuseets innergård väntar stadens mest väl bevarade hemlighet, Café Qwensel. Sätt dig ner och njut av de läckerheter som du inte minns att du saknade. Såsom äkta kokkaffe i små porslinskoppar.

Sevärt i gamla Åbo x 3

Kloster-Mellangatan – Grattis! Du har hittat till det äldsta Åbo. Kloster-Mellangatan representerar det medeltida smala gatumodet och är lagom skyddad, så det är bara att ta en selfie. I bakgrunden förevigas väggarnas färgstege och hantverkarnas Makasiini-butiker. Väl värt ett besök!

TIPS: Gå runt på innergårdarna och gränderna bland byggnaderna i läckra färger. I de labyrintiska gångarna hittar du spis för kulturhungern och för den vanliga hungern.

Kyrkparkens uteservering – Nu är den öppen! Förra sommaren var det fullt av liv på stadens uteservering med stort U och det är samma sak i år. Varför? Kyrkparkens uteservering är inte enbart ett inhägnat område för en drink i farten, utan omfamnas av Domkyrkoparken och Aura å och är fylld av det bästa av den lokala maten, drycken och stämningen. Förfest, AW eller bara för att – den här gemensamma uteserveringen känns alltid som den är på vägen och omöjlig att bara gå förbi. 

Biskopsgatan – De som vet de vet att man bör fortsätta längs med Biskopsgatan efter Domkyrkan till det förföriska men mindre kända Åbo. Gå längs de gula gatorna, gå in på ett kafé, titta in på innergårdarna och strax är du på picknick i Tomasparken. Ett hemligt tips i början av rundan är den gamla eken, Kalmin tammi, som ståtar bakom Sibeliusmuseum,  Inte konstigt att det utsågs till årets stadsdel 2021.

TIPS: Följ Aura å så kan du inte gå vilse. Från Tomasparken går du tillbaka längs Åparken eller går över till andra sidan ån via Tomasbron och promenerar den trevliga vägen längs bryggorna tillbaka till staden. Här kanske du får lust att ta en bild eller ett dussin.

Gratis, men fantastiskt att se i Åbo x 3

Port Arthurs trähusområde – Ett drygt stenkast från staden ligger denna bohemiska åboklassiker, där många skulle vilja bo. Det är bara inte alla som erkänner det. Kom hit och beundra det själv. 

Kakola – Tidigare promenerade man inte upp på Kakolabacken frivilligt, men nu kan det rekommenderas (i synnerhet om den nästan legendariska Funikularen återigen har stannat). I det gamla fängelseområdet reser sig de kargt eleganta granitbyggnaderna och man har utsikt över Aura å, Skärgårdshavet och Port Arthur. Utöver den vackra miljön finns det även ett kafferosteri, ett småbryggeri, ett bageri, en inredningsbutik, en par fantastiska restauranger och det enorma fängelsehotellet Kakola.

KAFFE OCH KULTUR Skulle det smaka med en kopp kaffe i en av fängelsets stålmuggar? Då ska du bege dig till sommarkaféet Cafe Kakola i före detta fängelsedirektörens hus. Numera serveras det godare saker än på den tiden och i skyltfönstret hittar man den kriminellt goda Kakolabakelsen. Ta även en titt på Kakolabackens museums spännande fotoutställning och utställning med föremål, som ger helt nya insikter om den tidigare vardagen på Kakolabacken och fångarnas liv.

Vårdberget – Det iögonfallande observatoriet som tittar fram bland kullarna får en att ändra dagens planer. Det gör inget, för Vårdbergets höjder gör en inte besviken. Det är en riktigt häftig miljö, liksom klättringen upp till de gamla husen. Välj exempelvis Svartmunkegränd och dess vackra stentrappor. Ta med picknickmaten!

TIPS: Förläng besöket ett par nätter och bekanta dig närmare med övärlden utanför Åbo och alla äventyr det bjuder på. Skärgården är en unik plats, som åboborna kallar för världens vackraste. Se efter själv om det är sant!

Åbo specialgallerier x 4

Titanik – Från åstranden är det bara några steg till stadens äldsta galleri för nutidskonst, som har funnits sedan 1988. Nyckelorden här är experimentellt och icke-kommersiellt. Denna före detta allmänna toalett fungerar numera som en kreativ scen.

Galleri Joella – Detta för konstfans obligatoriska stopp på andra sidan ån är fullt av konst, i synnerhet grafik konst – det vill säga bilder tryckta på skivor. Köp med ett unikt konstverk hem eller som present.

Åbo konsthall – Intressant nutidskonst i Gamla Rådhuset. Centrum för visuell konst som drivs av Konstnärsgillet i Åbo och Fotocentrum Peri tillsammans. Under samma tak finns även ett artotek, så man behöver inte gå härifrån tomhänt.

Åbos exceptionellt delikata restaurangutbud x 6

Oobu – Njut av miljön vid Aura å och god skärgårdsmat på traditionella Bassihuset mitt i Åbo. Prova åtminstone Oobus tre klassiker: soppa med rökt lax, toast skagen och sallad med rökt lax – det är en bra start. Förutom fisk bjuds det på läckra lammrätter och vegetariska rätter, mums!

Karu – På Auragatan är det en kort resa till Asien: du behöver bara stiga in genom dörren på Karu för att uppleva läcker japansk mat. Kött, fisk och skaldjur, vegetariskt och sushi med en modern twist – som tur är är det helt okej att smaka på de andras rätter. Att dela på rätter hela sällskapet är en fantastisk uppfinning!

Roster – Mötesplats invid Åbo domkyrka med härliga smakupplevelser. De bästa råvarorna, kockar av högsta klass och en härligt avslappnad stämning – det kan inte bli annat än en fantastisk restaurangupplevelse. Kom hit på lunch eller en drink – du kanske trivs så bra att du blir kvar till kvällen.  

Blanko – Lammpasta och fulla tallrikar av andra fantastiska rätter. Sätt denna klassiker vid Aurabron som retar smaklökarna på prov. Inne i restaurangen väntar trivsamma tegelvalv och en  blandning av olika matkulturer står på menyn. Voilà!

Tintå – Går inte att missa! Framför det gula tegelhuset vid Aura å ligger en uteservering full med nöjda åbobor, så det är bara att sälla sig till dem. Den europeiska stämningen vid åstranden och det digra vinutbudet på över hundra sorter, den högklassiga menyn och gourmetpizzorna är bara en så fungerande kombo.

Kuori – På menyn över läckra vegorätter på Tavastgatan hittar man en påhittig fusion av asiatiska och finska säsongsdelikatesser. Falafelbar, färgglada sallader, ångkokta bao bun – får det smaka? 

TIPS: Genom Visit Turku är det möjligt att boka en egen smakresa till Åbos mest smakrika restauranger samt privata rundvandringar med guide för en egen grupp.

BARA ETT FÖRSLAG: Det känns som att det är så mycket du måste se och uppleva att du bör stanna åtminstone en natt. Du kan exempelvis övernatta mitt i Åbo på Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone, vars modernistiska rum från 1920-talet som är uppdaterade till dagens standard får en att kippa efter andan.

Text Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Foton Terri Vahtera, Kim Allen-Mersh och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer