Lycka Åbo style: lev som en lokalbo

Finland är det lyckligaste landet i världen. Vad är nyckeln till lycka i Åbo? Få reda på vad du kan göra i vår stad och den omgivande regionen för att känna dig lycklig som en finländare!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Fyra år i rad har Finland utsetts till det lyckligaste landet i världen i World Happiness Report. Mina utländska vänner undrar ofta vad finländarna gör annorlunda och om det är möjligt att lära sig tricket hur man blir helt och helhjärtat lycklig. Efter att ha bott 12 år i Finland kan jag säga att nyckeln till lycka ligger i en kombination av flera viktiga faktorer.

Åbo, den före detta huvudstaden i Finland som ligger på sju kullar och i skärgårdens vagga, är ett naturligt ställe att känna sig lycklig på. Under besöket är det bästa sättet att uppleva den genuina finska livsstilen på att leva som en lokalbo och göra en djupdykning i vår stads unika atmosfär.  Aura å, som flyter genom centrum, är hjärtat och själen i vår stad och inget kan vara mer behagligt en solig sommardag än att följa den ner till havet på en promenad eller cykeltur på cirka 4 kilometer. Du kan när som helst stanna till och ha en picknick vid sidan av ån, precis som lokalborna gör. Du kommer troligtvis att se en massa glada ungdomar i färgglada overaller som sitter bredvid dig: det är universitetsstuderande vars glada röster har varit en väsentlig del av lyckan i Åbo i århundraden.

Stadens kompakta storlek gör den lätt att promenera i, så du behöver knappt använda kollektivtrafiken alls. Åbo strävar efter att bli koldioxidneutralt fram till 2029, det år då staden fyller 800 år. Åbo är redan en av Europas hållbara städer med miljövänliga och unika transportmedel som används aktivt av lokalborna. Jag rekommenderar att du korsar ån med Föri, en populär, elektrisk gratisfärja som har tagit åboborna över ån i över hundra år. Ett annat omtyckt gratis transportmedel är Funi, en kabinbana som tar dig till Kakolabacken. Här kan du njuta av fantastisk finsk mat på restaurang Kakolanruusu, ta en uppfriskande öl en sommardag eller prova en ljuvlig kopp rykande hett kaffe med en nybakad bulle… precis som lokalborna!

Ett av de mest populära sätten att njuta av livet i Åbo är på en båt. Hyr båten Låna, en elektrisk, långsamgående skönhet för 2–8 personer, styr henne nerför ån och njut av en god picknick ombord. Men om du föredrar att koppla av helt besöker du en av våra förankrade restauranger längs ån, där du kan äta och dricka medan du tittar på solnedgången och kvällsbelysningen i staden.

Finländarna har en djup koppling till naturen. Även i Finlands äldsta stad vore det otänkbart med lycka utan gröna skogar, blått hav och gott om utrymme. Den största stadsparken i Finland, Kuppis, ligger i Åbo, och vid stadens fot ligger den största skärgården i världen med över 40 000 öar. Men i själva verket börjar skärgården redan inne i staden och åboborna tillbringar sin fritid på den närliggande ön Runsala året om. Det är den perfekta platsen för att plocka bär och svamp, gå stavgång, bada i havet oavsett säsong och andas in den friska finska luften, som hör till de renaste i världen. För att komma till ön kan du ta en buss från centrum av Åbo, men om du vill känna dig som en riktig lokalbo väljer du den populära vattenbussen som tar dig på en pittoresk kryssning för bara tre euro. Om du vill uppleva mer av våra öar rekommenderar jag att du utforskar Skärgårdens ringväg (25 mil) med bil eller cykel. Öhoppning genom det magiska havslandskapet är ett perfekt sätt att komma närmare den finska lyckan och något som åboborna gärna gör varje sommar.

Du kan naturligtvis aldrig uppnå total tillfredsställelse i livet utan god mat. Åboborna tycker om att äta ute och uppskattar en måltid av hög kvalitet. Åbo bär stolt titeln Finlands kulinariska huvudstad och det av en bra anledning. Staden har ett imponerande stort antal högklassiga restauranger som lagar fantastiska rätter av färska, lokala ingredienser. Glöm inte att besöka Åbo saluhall, som är från 1896 och där stadens livsmedelshandlare finns. Du kan gå på en smaktur till saluhallen med guide. Det hålls också ett antal intressanta kulinariska evenemang i Åbo varje år, alltifrån den traditionella strömmingsmarknaden till veganfestivalen Vegånia.

Smaktur: Hur smakar Åbo förr och nu?

Sist men inte minst är de verkliga pärlorna i Åbo invånarna. Finländarna brukar kalla sig för blyga, tysta och introverta, men enligt min erfarenhet är den bilden långt ifrån sanningen. Det är sällan man träffar så snälla, vänliga, hjälpsamma och pålitliga människor. Se själv och gör ett besök hemma hos en lokalbo vid havet, träffa den snälla värden eller värdinnan, smaka på hemlagad mat, lyssna på historier om deras livsstil och koppla av i bastun. Ett annat sätt att träffa Åboborna är via Doerz, ett företag som arrangerar aktiviteter med lokalbor, så att ni kan utforska staden och dess kultur tillsammans.

Doerz – upplevelser med lokalbefolkningen

Det finns lika många åsikter som det finns människor – välkommen till Åbo (snart hoppas vi!) för att bilda din egen uppfattning om finsk lycka!

Text Olga Henriksson. Foton Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer