Iskallt – Bastur och vinterbadställen i Åbo

Finländarna är galna i vinterbad och bastu. Som tur är går det att njuta av denna knasiga, men underbara upplevelse på många ställen i Åbotrakten. Läs mer och ta ett dopp!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
bättre känsla än den eufori man känner i hela kroppen efter ett vinterbad och bastu?

Vinterbad är ett utmärkt exempel på finsk galenskap. Det representerar det famösa sisu som flödar i våra blodådror i norr. Vi är inte rädda för att doppa oss i det becksvarta vattnet i en vak som borrats upp i isen, vi njuter till och med av det. Vi längtar efter det!

Från det iskalla vattnet fortsätter vi med en annan galenskap: att svettas i ett litet rum, som även kallas för bastu. Galet eller ej: att varva doppen i isvaken med varma bastuångor är kronan på verket.

För finns det någon bättre känsla än den eufori man känner i hela kroppen efter ett vinterbad och bastu? Det finns inget som slår det.

Vinterbad är fantastiskt! Men varför?

En av förklaringarna är troligtvis hälsoeffekterna, som är överraskande många. En del är baserat på forskning, medan en annan del snarare handlar om folktradition och individuella erfarenheter.

  • Välbefinnande – Vinterbad ökar produktionen av lyckohormoner, som exempelvis dopamin och endorfin. (Är det därför som finländarna är ett så lyckligt folk?)
  • Ökar ämnesomsättningen – Aktiverar det bruna fettet och sätter fart på slaggprodukterna.
  • Uppfriskande – Som att skölja ansiktet med iskallt vatten, men i helkroppsversion.
  • Lindrar smärta – Kylterapi lindrar smärta och får musklerna att slappna av.
  • ZZZZZZ – Sömnkvaliteten förbättras.

Rökbastu, torvbehandlingar och badtunnor

Är du inte det minsta lockad av iskallt vatten? Det är inte alla som är lika heta på bad i isvak som de mest inbitna fansen.

Plåga inte dig själv i onödan, det är helt okej att bara basta!

Herrankukkaro – Bara en halvtimme från Åbo centrum ligger en tjärdoftande, avkopplande plats. I Herrankukkaro hålls det öppna bastubadsevenemang som är öppna för alla året om, även om platsen främst är för grupper. Här kan man koppla av till max i världens största jordbastu eller i varmvattenbassänger och avrunda kvällen med skärgårdsbordets läckerheter.

Villa Wolax – Strandvillan Villa Wolax på den yttersta udden på Kustön är en alltigenom idyllisk plats. I synnerhet under vintertid är det ett riktigt paradis för bastubadare, så det är inte undra på att Villa Wolax bastufredagar har blivit så populära. Evenemangen är öppna för alla.

Forum Sauna – Om man bara vill basta kan man även göra det – utan att behöva bege sig långt bort från Åbo centrum. Tips: kombinera bastubesöket på Forum Sauna med exempelvis koppning eller blodigel- eller torvbehandling. Det gör det till en lite intressantare upplevelse än bara ett vanligt bastubesök. 

Rökbastun Zoolandia – Djur- och nöjesparken Zoolandia i Lundo skämmer bort hela familjen på vintern med sin nya, härliga rökbastu. Vid dammen finns det också en brygga där man kan plumsa i för ett uppfriskande dopp mellan bastubaden. 

 

Andra vinterbadplatser i Åbotrakten:

Text Jemina Sormunen
Bilden Visit Turku, Villa Järvelä och Turun Avantouimarit

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer