Kulinarisk utflykt till Åbo

Om du bara behöver en anledning för att besöka Åbo så är det maten. Läs våra matnyttiga tips och åk på en kulinarisk utflykt till Åbo för att upptäcka stadens fantastiska restaurangutbud.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Inte konstigt att Åbo kallas Finlands restauranghuvudstad.

Åbo är en kulinarisk knutpunkt. Finlands mest intressanta restauranger tycks alla ligga i närheten av Aura å, något som Åboborna är mycket stolta över. Inte konstigt att Åbo kallas Finlands restauranghuvudstad.

Boka hotell i Åbo och planera en minisemester kring temat mat. I Åbo älskar vi nämligen att visa upp vår matkultur.

Restauranger perfekta för resan

Mami – En klassisk restaurang på Lilltorget som ända från början bidragit till att göra Åbo till en fantastisk matstad. Mami erbjuder rena skandinaviska smaker med en europeisk twist.

Kakolanruusu ligger i ett gammalt fängelseförråd, där man förr i tiden förvarade fångarnas tillhörigheter. Restaurangen är den andra i ordningen för stjärnkrögaren Erik Mansikka, men är nummer ett bland många Åbobor.

Ruben – Kom till det historiska fängelsehotellet Kakola för att bryta dig loss från vardagens bojor och för att njuta av en fantastisk matupplevelse på restaurang Ruben. Restaurangen ligger i hotellet och erbjuder god närproducerad mat tillagad på säsongens råvaror.

Kaskis – Kaskis är utan tvekan en av Finlands mest välrenommerade restauranger. Krögaren Erik Mansikka erbjuder smakupplevelser utöver det vanliga på den lilla restaurangen med de stora smakerna. Den jordnära menyn innehåller bland annat rätterna ”Sieni” – svamp – och ”Siika” – sik. Boka bord i tid.

Smör – Här kan du njuta av klassisk fine dining på ett avslappnat sätt. Skandinavisk, säsongsbaserad mat serveras under stämningsfulla källarvalv ackompanjerat av utsökta viner och ypperlig service.

Tintå – En mysig restaurang med absolut bästa läge vid åstranden. God mat, utsökta viner. Restaurangen är oftast fullsatt, vilket visar hur populär den är och varför den är värd ett besök. Kolla även in systerrestaurangen Nerå en dryg kilometer mot flodmynningen.

Oobu – En ny, stilfull restaurang i samma lokaler som gamla restaurang Bassi. Oobu bjuder på fräscha skärgårdssmaker tillagade på lokala råvaror och egenrökt fisk.

Karu – Japansk restaurang vid Salutorget som specialiserar sig på sushi, men som också erbjuder fantastiska teriyakiribs som är väl värda att prova. Menyn innehåller även en mängd andra rätter som med fördel kan delas med andra.

Kuori – En sägenomspunnen vegetarisk dröm i östra Åbo – denna restaurang vill du inte missa! Krögaren Marjaana Pohjola är känd från tv, där hon vann matinnovationstävlingen Suomalainen menestysresepti 2021.

Tiirikkala – Ett kafé i ett hus som tidigare inhyste en vedbod och butiken Artek. Stanna till för en välförtjänt kopp kaffe eller ett glas vin eller njut av en god söndagsbrunch. 

Gunnar – Hotell Seurahuones egen restaurang satsar på närproducerade råvaror. Hotellets innergård döljer en underbar hemlighet: den skyddade, trivsamma uteserveringen Gunnar Backyard.

Tenlén BBQ & Smokery – En ny restaurang i Runsala varv som höjts till skyarna. Här serveras bland annat långsamt stekta revben och andra low & slow-delikatesser infuserade med rökta äppelspån. Den gamla varvsmiljön erbjuder en annorlunda inramning.

Hügge – En av den nya tidens restauranger där vegetariskt möter kulinariskt på ett trivsamt sätt. Läget kunde inte vara bättre – Hügge ligger på Lilltorget, som även är känt som restaurangtorg.

Nooa – Belägen vid gästhamnen vid Aura å och en av favoriterna bland båtfolk. Här kan du beundra flodlandskapet genom de enorma fönstren samtidigt som du njuter av god mat.

Roster – Kika in på de kullerstensbelagda gatorna i gamla stan bakom Domkyrkan. Roster erbjuder en avslappnad miljö med underbara smaker och uppdaterade klassiker från kändiskocken Kari Aihinen.

Sergio’s drivs av fyra italienska Åbobor och serverar vansinnigt god pizza och viner som de själva importerar från Italien. Läget i en av de mest bildsköna träbyggnaderna vid åstranden är bara en bonus.

E. Ekblom är känt för sitt fantastiska drink- och vinutbud, men köket är också bra. Kvällarna är oerhört stämningsfyllda, så om du vill ha en upplevelse utöver det vanliga är det hit du ska gå.

Gustavo är den sista restaurangen på Västra Strandgatan före Domkyrkobron och hamnar därför lätt i skymundan. Restaurangen är dock väl värd ett besök på grund av sina viner och sin medelhavsmat. Och såklart för sin fantastiska pizza.
 

Vad kan man mer göra i Åbo än att äta?

Åbo saluhall har utfordrat hungriga Åbobor sedan 1896 och visar inga tecken på att minska i popularitet – tvärtom. Saluhallen erbjuder mängder av autentiska smaker från Åbo. Kika in för att se vad handelsmännen i Åbo hittat på och passa på att njuta av en god lunch när du ändå är där. Insidertips: Prova på Herkkunuotta och Kado Sushi. Testa även den hyllade pizzerian 450 °C.

Walo Rooftop Bar är ett av de senaste ställena i Åbo. Baren ligger på taket till Original Sokos Hotel Wiklund och bjuder på en slående utsikt över gamla stan.

Kuppis Rooftop Bar ligger i sin tur på taket till nya Original Sokos Hotel Kupittaa. Där får du också en fantastisk utsikt över Åbo, men från en annan vinkel.

Café Art är favoritstället för kaffeälskare. Om vädret tillåter kan du avnjuta ditt kaffe på uteserveringen vid åstranden, en av de mest ikoniska Instagram-vyerna i Åbo. Inne i kaféet finns det en utställning med bildkonst, som också går att köpa.

Text Liina Komi. Video: Kim Allen-Mersh. Bilder Terri Vahtera, Jemina Sormunen och Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer