Kakolabacken – Åbos hetaste backe

På Kakolabacken satt en gång de värsta skurkarna och banditerna av sitt straff. Nu vill alla till Åbos hetaste kulle.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

I början av 2000-talet hade man inget på Kakolabacken att göra om man inte kom dit för att avtjäna sitt straff. Under de senaste åren har fängelseområdet dock genomgått en riktig omvandling och numera tar man på trendigt vis Funikularen för att äta gott, övernatta och trivas.

Man bör åtminstone ta sig till Kakolabacken för en promenad, men man kan även koppla av här en hel helg. Låt oss återigen gå igenom allt lockande som finns på Kakolabacken.

Servicen på Kakolabacken

Hotel Kakola – Unikt boende i ett gammalt fängelse på Hotel Kakola. Höstens hotellnyhet är en intressant kombination av trendigt lifestyle-hotell och karga fängelsevibbar. Man kan sova gott i en elegant svit, ett bekvämt familjerum eller en före detta isoleringscell. Trivsamt med stort T. 

Restaurang Ruben – Även om man är i fängelse behöver man inte tyna bort av svält. På Hotel Kakolas restaurang Ruben bjuds det på lunch på vardagar och brunch på söndagar. Det inhemska inslaget märks av på tallriken liksom ansvarsfullheten. Fortsätt kvällen på vinbaren Viinitupa Hilarius, där det är trevligt att smutta på ett glas gott vin och njuta av den mysiga stämningen. 

Restaurang Kakolanruusu – Kakola är de kulinariska njutningarnas kulle – ett utmärkt exempel på det är restaurang Kakolanruusu. Mat flamberad över öppen eld och maträtter som delas med hela sällskapet vid bordet är grejen här. Kakolan pidot (Kakolas bjudning), som består av flera olika rätter, bjuder sällskap på kökets bästa smakpaletter och lika mycket läckerheter finns på à la carte-menyn. 

På sommaren är bästa platsen att äta på den enorma och enormt trivsamma uteserveringen på innergården till fängelset. Mörka höstkvällar är det trevligt att hänga i den mysiga loungebaren till värmen av brasan och avnjuta goda drycker och barsnacks. 

Kakolan myymälä – På granitslottets innergård ligger butiken Kakolan myymälä, där man hittar produkter tillverkade av fångar och närproducenter. Köp med dig en Kakolamugg i plåt, en elegant fängelseaffisch eller en påse med lakrits från västra cellen till dig själv eller som present. Du hittar även fler häftiga prylar i webbutiken.

Kakola Brewing Company – Gör en avstickare till ett småbryggeri och njut av den avslappade stämningen och ett ölsortiment som är top notch. Förutom smaken blir man förtjust i ölflaskornas skojiga design och fyndiga namn. Dessa läckerheter bör man prova i minibaren och sedan köpa med sig de bästa hem. Passar även perfekt att ge bort i present, det är beprövat.

Och det är inte allt: På Kakolabacken finns även Bageri Å, som bakar läckert med surdeg och kafferosteriet Frukt Coffee Roasters

Om man är intresserad av att få veta mer om Kakolafängelset anordnas det på beställning guidade fängelseturer för grupper året runt. På de guidade turerna får man höra mer om vardagen i fängelset och dess historia samt galna historier. 

Text Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer