Stadskultur i skärgårdens famn – tips på bra utflyktsmål

Efter alla kultur- och matupplevelser kan det vara skönt med en tur ut i naturen. I Åbo har du nära till naturen och skärgården var du än befinner dig. Här har du några tips på platser som är värda ett besök.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åbo är en dröm för naturälskaren med sina omväxlande friluftsställen och sin natur som är tillgänglig för stadsbor och besökare dygnet runt. Dessutom ligger Åbo vid världens vackraste skärgård – kan det bli bättre? Där Aura å mynnar ut i havet kan du uppleva en rad olika skärgårdsäventyr året om.

När sommarsäsongen är över ändrar Åbo skärgård karaktär. Inte i en sämre riktning, bara annorlunda. I höstens mörker och vinterns kyla blir skärgården lugnare.

Från staden till naturen

Runsala – I Runsala kikar havet fram lite här och var, naturlederna tar med dig på en utflykt och de lummiga ekdungarna med sina hus med snickarglädje är som tagna ur en sagobok. Runsala har länge varit en plats för rekreation för Åboborna – redan på 1500-talet jagade nämligen kung Johan III och hans hov rådjur i samma skogar.

Föli-Buss 8 tar dig från Åbo centrum genom hela ön Runsala ända fram till Saaronniemi. Man kan även ta sig till Runsala med egen bil, men det finns ont om parkeringsplatser.

Runsala har mer än bara friluftsleder att erbjuda:

  • Botaniska trädgården – Åbo universitets botaniska trädgården finns mitt på Runsala och visar växtlighet från alla delar av världen.
  • Honkapirtti – Denna bland lokalborna så populära ärtsoppe- och pannkaksrestaurang ligger i ett massivt timmerhus, som ser liksom … karelskt ut? Det är det också. Huset från Vita Karelen som byggdes av Åbos armé i Östra Karelen under fortsättningskriget flyttades till Runsala år 1944.
  • Runsala varv – Direkt efter att man kommit till Runsalabron delar sig vägen och mot vänster kommer man till det gamla varvsområdet. Här fanns Åbo Båtvarf fram till 1950-talet. Nu är platsen hipp, cool och mums. Tenlén BBQ & Smokery är en rykande het ny restaurang som serverar rökta revben och andra amerikanska delikatesser.

Kurjenrahka nationalpark – Kurjenrahka betyder "Tranmossen" på svenska och är just det. Parken ligger ca 35 km från centrala Åbo och erbjuder en rad olika naturupplevelser perfekta för en dagsutflykt.

Förutom tranor och ugglor kan du även få se en flygekorre svischa förbi eller en utter plaska till vid strandkanten när mörkret faller. I Pukkipalo urskog kan du höra filmiskt knarrande träd och se urgamla, enorma tallar med grov bark. Norr om Kurjenrahka-träsket ligger sjön Savojärvi, som omges av en spångad vandringsled där du kan njuta av lugna sjölandskap och vacker natur.

Fram till den 30.10 kan du ta dig till Kurjenrahka med kollektivtrafikens Föli-buss för en minivandring.

Aura ås pilgrimsvandringsleder – Modern pilgrimsvandring i Åbo! Från Åbo domkyrka går det två pilgrimsvandringleder kring vackra Aura å, som erbjuder en flykt från vardagsstressen. Utöver avkopplingen och naturupplevelserna kan man lockas av de särskilda historierna om vandringsleden och olika kulturhistoriska platser. Man kan klara av vandringarna på några timmar eller så kan man vandra i ett par dagar.

Några fina turer i skärgården

Inte för att det är något fel på Medelhavet, men det är ännu större att tillbringa en dag precis utanför Åbo. Skärgårdshavet med sina över 40 000 öar och skär sägs bland annat vara världens vackraste.

S:t Olofs sjöled – Den historiska pilgrimsleden som fått sitt namn efter S:t Olof är en fin inramning även till en mer världslig vandringstur. Leden går från Åbo domkyrka via Åbo skärgård och Åland ända till Trondheim i Norge. Man behöver naturligtvis inte vandra hela leden från början till slut – välj gärna en del av den och njut av skärgårdslandskapet och allt det har att bjuda på längs vägen i lugn och ro.

Skärgårdens Ringväg – Ringvägen runt skärgården är fortfarande cirka 250 kilometer och längs vägen finns det gott om broar, öar, färjor, byar, kyrkor, röda stugor, badstränder, övernattningsställen och god mat. Vad kan en människa mer behöva? Jo, en cykel. Med bil klarar du av hela rutten på en dag, men vem har bråttom i de här scenerierna?

Obs! Det är endast färjan mellan Houtskär och Iniö som trafikerar sommartid, medan alla andra färjor trafikerar året om.

Lilla Ringvägen – Om det räcker med något lite mindre finns Lilla Ringvägen, som är på drygt hundra kilometer. Alla färjor längs med Lilla Ringvägen trafikerar året om utom färjan mellan Nagu-Själö-Hanka (Rymättylä). Lilla Ringvägen är alltså öppen i sin helhet endast på sommaren.

Kustrutten – Ett par hundra kilometer av det bästa med naturen och kulturen på en cykeltur som även går genom Kimitoöns landskap. Längs vägen finns bland annat tre nationalparker och fyra brukssamhällen.

Det finns många olika sätt att ta sig till Åbo skärgård, och man behöver långt ifrån alltid ta sig fram med egen båt. Det går broar och färjor över till bebodda öar. Färjorna går sina egna turer enligt tidtabellerna.

Fler skärgårdstips finns på visitarchipelago.fi. Där finns skärgårdens alla resmål, förbindelser och tidtabeller samlade på samma webbplats.

Text Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Foton Kim Allen-Mersh och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer