Varför Paris vi har ju Åbo – stadens unika butiker

Bege dig till Åbo och gå på en inspirerande upptäcktsfärd till stadens mest intressanta second hand- och designbutiker. Vi ger dig de bästa tipsen för äventyret.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åbo är en aktiv designstad full av personliga föremål och kläder. Här har den hyllade nordiska designen förädlats till en frisk och lekfull designdialekt från sydväst vid Aura å. 

Kärleken till Åbo syns tydligt i den lokala designen. Den kan vara inspirerad av ett välkänt landskap i Åbo, ett stycke stadskultur eller det ikoniska uttrycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo”.

Ett annat glädjeämne är att second hand-scenen i Åbo fått ett uppsving på senare tid. Många nya intressanta butiker har dykt upp de senaste åren. Nuförtiden åker man till Åbo från hela Finland för att göra personliga fynd. 

Vart bör då den nyfikna designälskaren och second hand-fantasten bege sig i Åbo för att hitta de mest personliga ställena? Här har du några tips.

Sockersöta second hand-butiker

Mitt i staden hittar du många bra second hand-butiker som lockar med återvunna skatter och trivsam stämning. Många av dem har också ett kafé, så varför inte avsluta jakten på fynd med en välförtjänt kopp kaffe?

Best from the past – Är du ute efter vintagefynd? I den ruffiga miljön vid bangården finns en butik som erbjuder årgångskläder från olika årtionden och har fantastisk service. 

Maanantaimarket – En butik som är som en pastellfärgad dröm. Utöver återvunna klädfynd hittar man fantastiska pappersprodukter och Maanantaimarkets speciella örhängen här. Hit kan du bege dig för att bara njuta av stämningen och sippra på en kopp kaffe eller te.

Merkitys 2nd Hand Shop – Elegant butik med återvunna kläder, skor och accessoarer där man hittar skatter även i herrmodell. Butikens specialitet är den egna, färgstarka smyckeskollektionen.

Ecolocal Market – Söt blandning av de bästa lokala varumärkena och second hand-fynd av hög kvalitet. Har en mycket ekologisk profil, för man kan även låna kläder från Vaatepuu.

Dirty Hippies Second hand & Lifestyle – Trevlig kombo av återvunna kläder, skor och accessoarer, naturkosmetik samt heminrednings- och städprylar. Den avslappnade stämningen och de trevliga ägarna är ett plus!

De bästa designfynden

Är du ute efter fina prylar och trevliga presenter från finska märken som du kan ta med hem till släkt och vänner? Då ska du definitivt besöka dessa kända butiker i Åbo.

KUI Design  En butik med en bra känsla som representerar lokal kompetens, yrkesskicklighet, glädje och passion. De flesta textilprodukter sys på andra sidan ån i den gamla fabriksfastigheten Manilla.

PUF – Kända och nya varumärken i finsk design med stil under samma tak.

Klo Design Shop – Personliga kläder och accessoarer som huvudsakligen tillverkas i en verkstad i Åbo.

Televisio Lifestyle Store – En tilltalande och bred uppsättning designmärken från Åbo och Finland.

MyOlsson – En klädbutik med varm atmosfär, känd för sina landskapsklänningar med Åbotema.

 

”Varför Paris, vi har ju Åbo” är ett uttryck som blivit ett fenomen i Åbo. Den ikoniska frågan ställdes en gång i tiden av den svenska pressen på Parismässan 1964, då Timo Sarpanevas herrkollektion Juniper släpptes.

2012 fick uttrycket nytt liv på affischer och tygkassar som tillverkades för Turku Design Festival. Produkterna blev extremt populära och uttrycket pryder nu tygkassar, t-shirts, strumpor, affischer och vykort. 

Åbo kallas även tillgivet för Finlands Paris. Sitter man på en uteservering vid Aura å och beundrar de förtrollande landskapen och den vackra arkitekturen kan det lätt kännas som att man befinner sig i Paris. 

Köp med dig en bit av Paris: Varför Paris-produkterna säljs bl.a. av PUF, KUI Design och det finska märket Saana ja Ollis onlinebutik.

Text Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Foton Jemina Sormunen, Kim Allen-Mersh och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer