Cykelrutter i Åboregionen x 5

Ge dig ut och erövra Åboregionen på cykelsadeln. Vi har sammanställt de bästa cykelrutterna!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Vart ska man cykla först?

Man kan bekanta sig betydligt närmare med Åbo från cykelsadeln än med buss eller bil. Trampa iväg på en vacker tur och hitta nya platser utanför stadens puls. Många blir förvånade över de fantastiska miljöerna och sevärdheterna längs många av cykelrutterna.

Vart ska man cykla först? Till Runsala, Hirvensalo eller kanske den magnifika miljön vid Aura å? Bekanta dig med rutterna och ge dig iväg!

Cykelrutt 1 - Strandsträckan vid Aura å

På denna avslappnade runda svischar kilometerna förbi utan att du ens märker det. Under rundan kan du njuta av historiska sevärdheter och den fantastiska miljön vid Aura å.

Total längd: cirka 14 km
Tidsåtgång: ca 2 timmar
Svårighetsgrad: lätt

Rutt på kartan »

Kolla in rutten »

Cykelrutt 2 – Runsalarundan

Gör en trivsam cykeltur till åbos gröna oas, ön runsala. Förutom den unika naturen bjuder runsala på intressanta kulturmål och många slags aktiviteter.

Längd: cirka 35 km
Tidsåtgång: Rundan tar 2–3 timmar i lugn takt, men man bör avsätta mer tid än så för att hinna stanna till och njuta  Svårighetsgrad: Ganska lätt

Rutt på kartan »

Kolla på rutten »

Cykelrutt 3 – Hirvensalorundan

Njut av den rogivande stämningen på landsbygden under en cykeltur till hirvensalo, som ligger endast ett stenkast från åbo centrum. Längs rutten finns det även sevärdheter i större format.

Längd: cirka 29 km (cirka 21 km om man inte avviker från huvudrutten
Tidsåtgång: ca 2 timmar (i lugn takt)
Svårighetsgrad: lätt/medelsvårt. Sträckan innehåller uppförsbackar. Om man har svårt för backar är en elcykel ett bra val.

Rutt på kartan »

Kolla in rutten »

Cykelrutt 4 – Kakskertarundan

Hoppa upp på cykeln och ge dig ut och njut av skärgårdsstämningen, den vackra naturen och lugnet på landsbygden. Längs med rundan genom tre öar finns det också många intressanta sevärdheter.

Längd: cirka 40 km
Tidsåtgång: 2–3 timmar
Svårighetsgrad: Medelsvårt. Sträckan innehåller backar. Om du vill ha hjälp i uppförsbackarna är en elcykel en utmärkt lösning. 

Rutt på kartan »

Kolla in rutten »


Cykelrutt 5 – Turistvägen Aurajokitie

Gör en cykeltur i aura ås magnifika landskap. Den historiska rutten tar dig från åbo via fyra kommuner till aura ås källa. På resan finns mycket att se och uppleva.

​​​​​​​Längd: cirka 60 km Sammanlagt cirka 120 km (tur och retur).
Tidsåtgång: 1-2 dagar
Svårighetsgrad: Medelsvår. Lätt terräng, plan mark.

Rutt på kartan »

Kolla in rutten »

Text Veli-Matti Rissanen. Photos Veli-Matti Rissanen, Terri Vahtera & Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer