Den finska skogen – den naturliga hemligheten bakom välbefinnande

Har du hört om skogens helande kraft? Åbo har mycket att erbjuda dem som vill komma närmare naturen – både i stadens centrum och utanför!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Hur ljuvt att här ur skogens bröst
få höra ekots röst...

Aleksis Kivi, Inland

75 procent av ytan är täckt med skog, vilket gör Finland till Europas mest skogsrika land. För dem som bor här är skogen en plats att slappna av på och tänka, hämta inspiration, återknyta till naturen och ladda batterierna. Att man lever nära skogen kan till och med vara en av anledningarna till den kända finska lyckan. Forskning visar att det ger mätbara hälsofördelar att tillbringa tid i naturen, både psykiskt och fysiskt. Även några få minuter vid träd eller i grönområden sägs förbättra hälsan.

I många länder betraktas städer och skogar som motsatta koncept, men i Finland går de perfekt att kombinera, både naturligt och genom smart stadsplanering.

Åbo är ett bra exempel på en miljövänlig stad, där stadsområden är i harmoni med naturen. Nära stadens centrum hittar du den äldsta och största stadsparken i Finland: Kuppis. Det är en perfekt plats för löpning, hundpromenader, rullskridskoåkning, cykling och simning, liksom för att njuta av en glass eller en god lunch en solig sommardag. Parken har mycket att erbjuda barnfamiljer och många aktiviteter här är gratis.

En annan omtyckt plats är Vårdbergsparken, som är speciellt populär bland universitetsstuderande som firar Valborg (Vappu) här varje år med picknick. Den pittoreska Samppalinnaparken är ytterligare en plats där lokalborna älskar att tillbringa sina sommardagar. Man hittar dem ofta på Samppalinna simstadion, där de simmar, promenerar, springer och kopplar av medan de tar in den fantastiska utsikten över staden.

Åbo nationalstadspark är en speciell plats i staden. Området sträcker sig 15 kilometer, från Erstan längs Aura å och genom staden. Idén med denna park, en av flera nationalstadsparker i Finland, är att bevara den värdefulla biologiska mångfalden i en kulturellt och historiskt rik stadsmiljö. Njut av en kvällspromenad längs en av naturslingorna och lyssna på fågelsången. Låt den gröna färgen smeka din blick och ge dig förnyad energi.

Ett enkelt sätt att ta sig bort från stadsbruset är att följa Aura å uppströms till det idylliska Korois. Här föddes Åbo för 800 år sedan. Ha en picknick och njut av de lugna landskapsvyerna eller koppla av på ett kafé i närheten med en väldoftande kopp kaffe.

För dem som vill bekanta sig ännu närmare med skogen samtidigt som de håller sig inom stadens gränser rekommenderar jag ett besök på ön Runsala. Denna fantastiska plats är en del av den berömda Åbo skärgård och anses allmänt ha de mest unika skogarna i Finland.

Det användes som jaktmarker av kungligheterna på 1500-talet och än idag är det ett naturreservat med stor biologisk mångfald med det största antalet ekträd i hela landet. Det är lätt att ta sig hit både till lands och till havs: du kan hoppa på en vattenbuss eller en vanlig buss från centrum.

Runsala erbjuder också besökarna gott om utomhusaktiviteter året om med sina naturslingor och stränder liksom fågelskådnings- och picknickplatser. Om du vill utforska ön med en erfaren guide har Visit Turku en bra tur för grupper som ger möjlighet att ta en vandringstur i naturen och grilla. För dem som är ute efter en oförglömlig upplevelse rekommenderar jag en natt i ett tentsile, trädtält, på ön.

En annan exceptionellt vacker plats alldeles nära Åbo är Kurjenrahka nationalpark. En två timmar lång vandringstur runt den sceniska sjön Savojärvi är ett måste för dem som vill höra historier om den fantastiska floran och faunan, som de häftiga tranorna som lever här i sumpmarken. Under turen kan du njuta av en kopp kaffe och läckra grillade korvar. På sommaren kan du åka kollektivt till Kurjenrahka.

Dessa turer är ekologiskt hållbara. Visste du att finska naturens dag firas i slutet av augusti? Naturen är så viktig här att Finland till och med har utlyst dagen som en officiell flaggdag. Även om många andra länder också har en liknande dag är Finland det enda landet i världen som hissar flaggan till naturens ära.

Slutligen bör du tänka på att följa allemansrätten i skogen (på finska: Jokamiehen oikeudet). Denna extraordinära rätt ger alla en frihet att röra sig fritt i naturen, oberoende av vem som äger marken. Man kan plocka svamp och bär, bada i havet eller i sjöar och övernatta tillfälligt, men man bör handla ansvarsfullt. Det innebär att man inte får störa någon, fälla träd, skada djur, lämna skräp efter sig i skogen eller jaga eller fiska utan tillstånd.

Välkommen till stillheten i den finska skogen: den väntar på dig, redo att dela med sig av sina hemligheter. Lär känna skogen bättre under din vistelse för att öka välbefinnandet, koppla av och kanske till och med bli lyckligare.

Text Olga Henriksson. Foton Wang Wei, Kim Allen-Mersh, Riikka Suominen och Pekka Vallila.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer