Att göra i Åbo för barnfamiljer

Vad ska man göra i Åbo med barn? Trevligt att du frågade! Läs mer och hitta de bästa idéerna till sommarsemestern för hela familjen.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Vi har en idé: kom till Åbo! Landets fantastiska sommarstad står redo och erbjuder barnfamiljer massor av roliga aktiviteter. Vi har gjort en sammanställning av det bästa att göra i sommar, så plocka ut russinen ur turistkakan och skaffa härliga sommarminnen från Åbo.

Ett par äventyrsparker

i Muminvärlden – Muminvärlden, som väcker Tove Janssons sagor till liv, hör till sommarens bästa upplevelser.

Teaterföreställningar och gympastunder, muminkramar och sagostigar. Här upplever man alltid något nytt och får även träffa sina gamla favoriter. Muminhuset och Snorkens uppfinningspark är måsten, och vågar du till och med titta in i Hattifnattarnas grotta i år?

Äventyrspark – Åh, äventyrsparken. Kuppisparkens hörnsten och mötesplatsen för alla med lek i sinnet. Här får alla småbarn utöva konst och härja fram över lekplatsen, i plaskdammen och vid svampfontänen. Bredvid finns också en trafikpark, om man inte får nog av fart och fläkt (vilket vi misstänker starkt). Lite glasspauser och äventyret fortsätter!

Museer som tilltalar de små

Åbo slott – Åbobornas pompösa slott är fylld av spännande historia och galna berättelser. Hur ser en äkta fängelsehåla ut? Bor det verkligen en tomte här? Och hur gick man på toaletten på slottet? Ta reda på det.

Forum Marinum – Massor att beundra för landkrabbor i alla åldrar, från fantastiska sjöfartssevärdheter till ståtliga museifartyg och skärgårdens pärlor. Barnen har en alldeles egen utställning, Tyrskynmyrsky, och på sommaren händer det allt möjligt skoj på museets gård.

Aboa Vetus Ars Nova – Arkeologi på nedervåningen och nutidskonst på övervåningen. Det är lätt att göra en avstickare till museet i det gamla Rettigska palatset vid Aura ås strand – och lika lätt att bli förtjust i det.

Här kan småbarn bland annat besöka den spännande utställningen Beniga berättelser, ruinerna av Åbo och det söta musminiatyrmuseet Mouseum. Man bör även göra ett besök på övervåningen, för konstutställningar är inte bara för vuxna. Kanske hittar du inspiration till dina egna teckningar?

Och du: du bör inte heller missa den söta Museibutiken på nedervåningen. Där hittar du ett fantastiskt utbud av leksaker, häften och annat trevligt.

Biologiska museet – Denna museiskatt som invigdes år 1907 tar en på upptäcktsfärd i den finska naturens mångfald. Alla diorama som byggts för hand är som en helt egen värld! Hur många bekanta djur och växter hittar ni där? 

Åbo konstmuseum – Det ståtliga granitslottet vid Puolalabacken är ett visuellt äventyr både på utsidan och insidan. 

Klosterbacken – detta trähuskvarter som klarade sig i den kraftiga Åbo brand år 1827 tar en med på en tidsresa. Undersök och bekanta er med forna tiders hantverkares liv, hem och yrken. 

Kurala Bybacke – Strax utanför Åbo centrum väntar en idyllisk by från 1950-talet, som fungerar som ett museum för levande historia. På sommaren kan ni träffa husmor på Iso-Kohmo upptagen med gårdens alla sysslor. Ni kanske får vara med?

Leken fortsätter till havs

Även om det finns massor att göra i Åbo finns det ännu mer skoj i horisonten. Ombord på Viking Line kommer hela gänget bort från vardagen och kan känna sig helt fria. Vad säger ni, ska vi åka på kryssning?

Ett skepp kommer lastat med avkopplande samvaro, skärgårdslandskap, god mat och shopping. Och även de vuxna får ta en paus, för det finns massor att göra för barn ombord.

På sommaren är det ännu mer utrymme för lek på kryssningarna, när konferenslokalerna omvandlas till barnens värld Ville Viking Adventure Island. Men det är ju mycket roligare att hoppa i hoppborgen, leka i Östersjölaboratoriet och titta på dockteaterföreställningar än att sitta på möten. 

Läs sommarens program på Viking Line-fartygen

Var får man plaska?

Kuppis utebad – Efter allt stoj i äventyrsparken kan man bege sig till närmaste utebad. Det finns bassänger för många olika typer av lek och även en stor rutschkana som kan få familjens små vattenmonster att tjuta av glädje.

Kuppis utebad öppnas 1.6.2023

Samppalinna simstadion – Simstadion nummer två tar emot simmare högt upp på Samppalinnabacken, så man får bada i ganska häftig miljö. Förutom en stor simbassäng har små simmare en egen bassäng och hopptornet ger en trevlig utmaning. Samppalinna utebad öppnas 9.5.2023

Åboregionens badstränder – Om ni vill ligga och lapa sol på stranden en dag och bada i havet eller i en sjö istället för i klorvatten finns det gott om alternativ. Exempelvis Saaronniemi badstrand och Ekvalla badstrand passar bra även för mindre barn.

Sedan vill vi ge tips på boende

Att resa med barn ibland vara, tja ganska tufft. Hur låter det att övernatta på ett skönt hotell? Du hittar ett praktiskt ställe att utgå ifrån på resan precis i anslutning till Kuppis tågstation. Original Sokos Hotel Kuppis som öppnade förra sommaren är ett trivsamt och elegant boende för hela familjen. Kuppisparkens äventyr ligger precis bredvid och nöjena i centrum bara ett stenkast bort. Ett tips: Restaurang Bistro Elli passar även familjens minstas smakpalett och hela gänget förälskar sig i takbaren Kuppis Rooftop Bar

Här hittar du fler boendealternativ i Åboregionen

Text Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Merh. Photos Jenni Virta, Viking Line & Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer