Delikata kultur- och restaurangtips i Åbo

ÅH, ÅBO PÅ HÖSTEN, VAD HAR DU ATT BJUDA OSS PÅ? AHA – EN BLANDNING AV KULTUR OCH LÄCKERHETER PÅ RESTAURANG? DET LÅTER SOM EN PLAN, SÅ DU DÄR – KOLLA UPP DE PÅ FÖRHAND UTTÄNKTA SMAKKOMBINATIONERNA OCH FRAMÅT MARSCH MOT ÅBO.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Se alla restaurang- och kulturkombinationer, njut och tveka inte att göra dina egna kombinationer.

Det är ingen överdrift att säga att Åbos restaurangutbud är utmärkt. Den gamla huvudstaden är också fullspäckad med kultur: här hittar du såväl Finlands äldsta teater som en symfoniorkester. 

Vänta nu. Eftersom det finns en bra restaurang i närheten av varje kulturell höjdpunkt bestämde vi oss för att göra färdiga smakpar där atmosfären på kulturevenemanget även fortsätter på restaurangen. Eller i vissa fall kompletterar motsatserna varandra – hur låter det med exempelvis vampyrer och vego? Se alla restaurang- och kulturkombinationer, njut och tveka inte att göra dina egna kombinationer.

Och så har vi Food Walk. Mer om det senare.

Dracula och vegomat

Åbo Svenska Teater – Guld, festligt rött, hisnande vackra detaljer. Finlands äldsta teater slår en med häpnad redan innan skådespelarna har kommit upp på scenen. Teaterbyggnaden, som uppfördes år 1839, är precis den typ som du är van vid att se på film.

Föreställningarna är på svenska, men även om du är finskspråkig är det inget problem.  Alla föreställningar på Huvudscenen är textade både på finska och svenska, så att du kan vara säker på att du hänger med i alla svängar i handlingen. 

Höstens bästa tips: Åbo Svenska Teaters tolkning av Bram Stokers 120 år gamla klassiker Dracula är musik, dramatik och vassa hörntänder. Dracula, premiär 15 september.

Vegorestaurang som motvikt till Dracula? Absolut. Kuori Food and Wine skapar kreativ vegetarisk mat av säsongens lokala grönsaker, med en twist av världens smaker. Färgglada sallader, ångade bao buns och falafel lockar både veganer, blandkostare och livsnjutare.

Konstmuseer och Mamis smaker

Åbo konstmuseum – Puolalabackens imponerande granitslott är ett av Åbos landmärken och en attraktion i sig. Grabba tag i pantern på dörrhandtaget och stig in. På granitväggarna finns varierande utställningar med alltifrån klassiker till nutidskonst och ett mysigt café. Förslag: Börja helgen med frukost på Café Victor, så att museirundan inte avbryts av en kurrande mage.

Ta en titt på det här från och med 16 september: Utställningen av konstnärsparet Greta Hällfors-Sipilä och Sulho Sipilä, som var verksamma i början av 1900-talet och som inspirerades av varandras verk, av deras hem och av Helsingfors och dess nöjen utanför fönstret.

WAM – Museet, som är uppkallat efter Wäinö Aaltonen, som gjorde skulpturerna i riksdagens plenisal på 1930-talet, är en av hörnstenarna i Åbos kulturliv. Som Åbo stads konstmuseum presenterar WAM lokal konst och visar upp verk och konstnärer från stadens konstsamling. De djärva WAMx-utställningarna är något alldeles unikt, där du kan förundras av de senaste trenderna inom nutidskonsten.

Tips: På WAM behöver du inte nöja dig med att bara titta på konst, eftersom det hålls workshoppar året runt som ger dig möjlighet att få stoppa fingrarna i målarfärg – eller det material du nu använder.

Ta en paus från museibesöket och ät i den centraleuropeiska miljön vid Lilltorget på restaurang Mami. Vid lunchtid fylls den här kvartersrestaurangen av folk som uppskattar högklassig men okonstlad lokal mat. En verklig Åboklassiker och underbart i kvällsmörkret – med en varierande meny som består av åtminstone fisk och kött. Och efterrätterna! <3

Kuva Otto-Ville Väätäinen.

Stämning på scenen och på tallriken

Åbo stadsteater – Drama? Klassiker? Skratt? Allt detta står till buds för både inbitna och sporadiska teaterbesökare. Åstranden som breder ut sig framför teatern, med sin kvällsbelysning, är rätt frekvens för en underbart hjärtslitande kärlekshistoria, musikalen Hiljaiset sillat. Premiär 7 oktober 2022.

Stämningsfulla Gunnar Eatery & Bar är ett perfekt ställe att äta på efter en föreställning fylld av kärlek, och träffar som Amors pil i hjärtat. ”Gunus” läckerheter, som varierar enligt säsong, och eleganta inredning kommer få dig att svepas med. Glöm inte heller den härliga helgbrunchen!

Via slottet till varvet

Åbo slott – Självklart ska du besöka Åbos över 700 år gamla förgrundsgestalt – frågan är bara vad du ska göra när du är där. En guidad temarundtur, en utställning eller kanske en kurs i halmmobiler? 

Tips: Utställningen Prinsessans resa, som öppnar den 2 november, gör garanterat succé om du har barn med dig. Ta reda på om prinsessan Katarina Jagellonicas vardag var som i Disneyfilmerna eller något helt annat.

Åbo slott har en fascinerande historia, men det har också Runsala varv. Så dit styr du kosan för att äta.

Det före detta båtvarvets historia syns på byggnaderna och företagsnamnen i området. Vårt restaurangval Tenlén BBQ & Smokery är uppkallad efter den sista direktören för Åbo Båtvarf, G.A. Tenlén – förskeppet där ni väntar på att de rökta delikatesserna ska komma till bordet. På menyn finns allt från stekar till havsabborre, och vinkällarens rödviner, bubbel och vitviner tar smakerna till en ny nivå.

I barnens smak: Klosterbacken och hamburgare

Klosterbacken – Ett vackert stycke riktigt gammalt Åbo i form av de trähus som lyckades undkomma lågorna i den stora branden i Åbo 1827. Klosterbackens gränder, gårdar och hus ser ungefär likadana ut som för 200 år sedan. En trevlig plats även för barnfamiljer.

Som kontrast till 1800-talets anspråkslösa liv föreslår vi något stort och amerikanskt till middag. Du hittar det genom att klicka på adressen MorriSon's Åbo. Här kan ni hugga in på hamburgare, sallader och biffar – och vi kan nästan lova att magen är full innan tallriken är tom. Rätterna för barn kostar från tio euro.

Filmmusik och skärgårdssmaker

Åbo filharmoniska orkester – En svindlande ensemble vars instrument används inte bara för konstmusik, utan även för film- och underhållningsmusik, kyrkomusikaliska verk och operaproduktioner. Erfarenheten syns och hörs: ÅFO är Finlands äldsta och en av de äldsta fortfarande verksamma symfoniorkestrarna i världen.

Tips: ÅFO:s filmmusikkonserter är mycket populära. Det är ingen dålig idé att boka biljetter till nästa spektakel, jubileumskonserten för filmkompositören John Williams, redan nu. John Williams 90: Filmmusikens mästerverk 29–30/9.

En konsert med ÅFO är det perfekta ackompanjemanget till Restaurang OOBU med sina eleganta lokaler och vackra rätter. Får det vara soppa med rökt lax, toast skagen och sallad med rökt lax? På det bör du svara ja tre gånger, för dessa klassiker är utsökta. Utsikten över Aura å från fönstret är pricken över i under en härlig lunch eller middag.

Höstens superevenemang och ett par drinkar

Logomos klubb Teatro – Förutom Logomo-salen, som är känd från många underhållningsprogram, finns den mindre och mer intima klubben Teatro under samma tak. Förslag: Först drinkar och snacks på Teatro Bar & Cafe, sedan ståupp, jazz och annan passande höstunderhållning. 

Om du är sugen på ett större evenemang rekommenderar vi att du åtminstone kollar in de här höjdpunkterna i Logomo-salen: 

Happoradio – Majakka-konserttisalikiertue 21/9.

Arttu Wiskari – Suomen muotoinen kiertue 24.9.

Kungen av brittisk komedi John Cleese – Last time to see me before I die 23/9.

Kuva Jan Trygg.

Ändrade planer: nu en resa med övernattning

Det ser ut som om det finns kultur och bra restauranger så att det räcker för att stanna över natten. Vi rekommenderar att du tar ett rum i centrum, så att du har alla höjdpunkterna i den här artikeln på gångavstånd. 

Du kan exempelvis välja Solo Sokos Hotel Turku Seurahuone, som har lockat folk för att äta, festa och sova sedan 1920-talet. Hotellet, som är modernt renoverat men med en bubblande 20-talskänsla, är fullt av trevliga detaljer – men se upp, din mobiltelefon kommer snart att fyllas av inspirerande bilder från Seurahuone.

Vi ger ytterligare några tips här. Nämligen morgon- och kvällsbastu, skumbad på rummet (se till att välja ett rum med badkar) och den underbara restaurang Gunnar på nedervåningen. Frukosten är också mycket uppskattad, så det är bara att boka.

Text Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Bilder Terri Vahtera och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer