Tips om Åbo som inte är så kända – upptäck de dolda pärlorna

DU VET DEN DÄR TYPEN SOM HITTAR DE BÄSTA FOTOPLATSERNA, RESTAURANGERNA OCH EVENEMANGEN FÖRE ALLA ANDRA? I ÅBO ÄR DET LÄTT ATT VARA DEN TYPEN. KOLLA IN TIPSEN, KOM TILL TURKU OCH ÄNDRA DIN STATUS TILL FÖREGÅNGARE.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Åh Åbo, du upphör aldrig att överraska! Förutom slottet och stranden vid Aura ås strand bjuder Finlands äldsta stad på fascinerande stadsdelar och smaker som är unika för Åbo och annat smått och gott under disken. Omrörd eller skakad. Precis som du vill ha det.

Vi uppmuntrar dig också att ta en titt på sidogränderna och runt hörnet – det är där lokalbefolkningens favoriter och mindre kända platser gömmer sig.

Åbos hetaste stadsdelar

Var skulle Åboborna lasta av sitt flyttlass om de fick välja? Martinsbacken har nämnts. Kakola har nämnts. Även Portsa är framträdande. Man skulle vilja kalla dessa stadsdelar för Åbos trendigaste – men ska man göra det?

De som bor i Martinsbacken, Kakola och Portsa tycker i alla fall mycket om sina hemkvarter. Nu kommer vi att avslöja varför du bör kolla in denna trio. Spoiler alert: kan orsaka akut resfeber och till även flyttfeber.

Martinsbacken är som ett centrum i miniatyr

Martinsbacken ligger bara en kort promenad från Åbo centrum och är byggt runt Martinskyrkan, som är uppkallad efter Martin Luther. Martinsbacken börjar ungefär vid den punkt där Föri-färjan slår i bryggan på den här sidan av ån. Den före detta arbetarklasstadsdelen är ett fyrverkeri av pastellfärgade trähus och höga höghus från 50-talet. 

Gör så här: fäst din blick på det vita tornet på Martinskyrkan och strosa sedan omkring på gatorna i Martinsbacken för att komma i stämning. Lukta och smaka på den livliga, men avkopplande stämningen. Stanna till på en uteservering, ät på restaurang – utbudet är digert. För vissa boende i Martinsbacken är stadsdelen alltid med dem – Martinsbackens postnummer som de har tatuerat in på huden är platsens speciella anda i ett nötskal.

Tips: Följ de handduksbärande åboborna till Samppalinna simstadion som ligger på gränsen till Martinsbacken. Samppis är ingen hemlighet, men det är lätt att missa den trivsamma sommaroasen. Ett annat tips i närheten av Martinsbacken: svettas lite i Idrottsparken! Beachvolleyboll, frisbeegolf eller sprint på Paavo Nurmis stadion – börjar du bli varm?

Med Föri och Funikularen till Kakolabacken

Kombinationen av Åbos äldsta och nyaste färdmedel tar dig från Martinsbacken över Aura å till stadens hetaste kulle. Kakolabacken är platsen där fångarna brukade sitta på kåken, men där det numera finns restauranger där man kan sitta och inmundiga läckerheter. Barrikadera dig på uteserveringen, för omvandlingen av det gamla  fängelseområdet till ett fräscht bostadsområde är något att förundras över ett tag till.

Det finns också ett surdegsbageri, ett kafferosteri, ett mikrobryggeri och en mängd instagramvänliga platser – däribland den stadiga fängelsemuren och utsikten ner mot åstranden.

Bohemiska Port Arthur – det före detta sjömanskvarteret

Kontrasten är stor när du beger dig från Kakolabacken till trähuskvarteren och de smala gränderna i intilliggande Portsa. Jag måste befinna mig i en tidsmaskin är en tanke som kommer till många som snubblar över kullerstenarna i Portsa: för 30 år sedan var Portsa betydligt mer spartanskt. I början av 80-talet hade inte ens alla lägenheter en egen inomhustoalett!

Hur känns det att fika i den vackra lilla trädgården i ett över 100 år gammalt trähus? Du kan fråga de förbipasserande Portsaborna eller prova själv på den traditionella gårdsmarknaden i augusti. Gemenskap är grejen i Portsa. Det syns inte bara på trädgårdsmarknaden utan även på andra evenemang som är öppna för alla – tack, Portsaborna för att ni drar ihop dessa.

Tips: I utkanten av Portsa kan du se Mikaelskyrkan på avstånd, men det är ingen brådska, så du kan gärna gå närmare. Denna nygotiska prakt är verkligen värd att uppleva.

Ta en tugga av Åbos hemligaste och sötaste smaker

När någon säger Åbo, säger du då matresa? Det är inte så konstigt, eftersom staden är full av fantastiska restauranger och kaféer – en del av dem är dock bara kända av konnässörer.

Restaurang Mami – Umami och de övriga fyra grundsmakerna är i sällsynt bra balans i rätterna på den här kvartersrestaurangen. Inte undra på att uteserveringarna på Lilltorget vid lunchtid fylls av folk som uppskattar högklassig men okonstlad lokal mat. En absolut Åboklassiker, tycker vi. Underbart stämningsfullt på kvällen – med en växlande meny som åtminstone består av fisk och kött.

Café Qwensel – En lugn caféatmosfär från 1700-talet med en modern kontrast i form av fräscha och inbjudande smaker . När drack du senast en kanna kokkaffe ur söta små porslinsmuggar? Eller kokkaffe över huvud taget? Just precis. Vi föreslår att du beställer en tårtbit och njuter av den under en lång stund på Qwensels sockersöta innergård.

Nu när du är här kan du samtidigt njuta av att titta på Qwenselska gården. Vem vet, kanske är rokoko och gustaviansk stil återigen är på väg att bli en inredningstrend – de klär i alla fall Åbos äldsta trähus. Under samma tak hittar du även Apoteksmuseet, som erbjuder medicin mot längtan efter det förflutna och lite till.

Kuori Food and Wine – Tavastgatans vegetariska gourmetrestaurang tillagar inhemska säsongsgrönsaker med en twist av internationella smaker. Färgglada sallader, ångade bao buns och en falafelbar vid lunchtid lockar både veganer, blandkostare och livsnjutare. Om och om igen. Kan varje dag vara en falafeldag?

Kuppis Rooftop Bar – På Kuppis tågstation kan man inte ana att du cirka nio våningar upp kan njuta av panoramautsikt över Åbo och utmärkta mocktails och cocktails. Så ... Bege dig uppåt, sätt dig ner och din himmelska vardagsflykt kan börja. Kanske med solnedgången på samma bild?

Kulturskatter som redan grävts fram

Aboa Vetus Ars Nova – Geometri, psykedelia, fraktaler – vilda mönster tar över Ars Novas ytor när den Amsterdambaserade konstnären Kustaa Saksis utställning slår upp portarna. De mytiska och berättande temana i verken, liksom användningen av färg, är fängslande. Kustaa Saksi: AURA 17/6−9/10 2022.

Utställningsvy av Kustaa Saksi/Mythology-serien. Foto: Jussi Puikkonen

Åbo konsthall – Gamla Rådhuset döljer en lockande scen för intressant samtida konst. I centret för visuell konst som drivs av Konstnärsgillet i Åbo och Fotocentrum Peri kan du titta på verk av stigande stjärnor på konsthimlen eller skaffa något som livar upp hemma i Artoteket.

Konstens hus – Ett kulturellt tips som är så rykande färskt att man nästan bränner sig på fingrarna. Det nya mångkonstnärliga kulturcentret rymmer arbetsrum till 43 bildkonstnärer, popup-konstevenemang och konstkurser. Denna gemensamma och inspirerande mötesplats för stadsborna slog upp portarna den 14 maj. I gamla stan i Åbo, i Rettigs gamla tobaksfabrik.

Klosterbackens museikvarter – Trähuskvarteren, som klarade sig i Åbo brand, är en tidsresa till 1800-talet. Här får man kanske också ett svar på frågan om allt var bättre förr. Ta dig tid och stanna till i Klosterbackens gränder, gårdar och hus. Klosterbacken öppnar 18 juni.

Annat trevligt att göra före alla andra

LUONKOS and FRIENDS ekobutik – Handgjord naturkosmetik i ett sött showroom i Åbo centrum. De vårdande och sött förpackade produkterna tillverkas i Nådendal och är resultatet av tre kvinnors briljanta idé och en hel del insamling av örter, avkok och kärlek. Riktig lokal naturkosmetik.

Loppmarknadskultur – Under de senaste åren har det hänt en del trevliga saker på loppmarknadsscenen i Åbo: ett antal butiker har dykt upp till glädje för alla loppmarknadsentusiaster. Secondhandskatter är ännu en anledning att komma till Åbo!

Ett par särskilt fina hotell

Original Sokos Hotel Wiklund – Sjunk ner med huvudet i en skön kudde i hjärtat av Åbo, där en takterrass, restauranger, lyx och shopping bara är en knapptryckning på hissen bort. Rummen, som nyligen har renoverats, överraskar bland annat med en genomskinlig badrumsvägg. Definitivt annorlunda än hemma!

Wine Bar Axel F, en kvartersrestaurang i europeisk stil, öppnar på Wiklund i sommar – tror ni att det är för tidigt att boka bord? Och vad vore en resa till Åbo utan Hese? Därför är det en lättnad att Hesburger ligger under samma tak som Wiklund i sommar.

​​​​​​​

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone – Härlig 1920-talsglamour mitt i staden. Ett personligt renoverat boutiquehotell är det perfekta valet när du vill ha a) ett elegant och stämningsfullt boende, b) promenadavstånd till åstranden, c) fantastisk frukost, d) morgon- och kvällsbastu, e) äsch, det här är bara för härligt, prova själv!

Text Heidi Lajunen. Video Kim Allen-Mersh. Foton Terri Vahtera och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer