Pittoreska Åbo – de 13 bästa fotoställena

LJUS! KAMERA! TAGNING! TA VARA PÅ VÅRA TIPS OM DE MEST PITTORESKA PLATSERNA I ÅBO OCH FÖREVIGA DEM I DIN EGEN KAMERARULLE.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Restaurang Oobu – på Oobu upplever du skärgårdsatmosfär mitt i staden och får ren finsk mat på tallriken. Du kan inte heller klaga på utsikten – när du sitter på Oobus balkong kan du hänföras av en av de vackraste vyerna över Åbo vid Aura å!

Lilltorget – Trots namnet finns det mycket att fotografera på Lilltorget. Ta en titt på Åbos eleganta gamla huvudbibliotek, upplev domkyrkan och Gamla Stortorget på andra sidan Aura å, vandra runt i designbutikerna och prova Åbos heta restauranger. På sommaren kan du njuta av det stämningsfulla livet på uteserveringarna runt torget.

Föreviga även orden på väggen i Casagrandehuset: Omnia Vincit Amor – Kärleken besegrar allt!

Restaurang Mami  – En av Lilltorgets mest stämningsfulla och moderna klassiker är restaurang Mami, som från sina fönster har en fantastisk utsikt över Lilltorgets kulinariska liv och Aura å. Blicken vänds även obönhörligen mot de konstfulla rätterna – maten här smakar fantastiskt.

Åstranden – Under en promenad längs åstranden förstår man det bevingade uttrycket ”Varför Paris, vi har ju Åbo”. I ett område med många kaféer, pastellfärgade hus, restauranger och museer bör du hålla kamerafingret ständigt redo. Broarna över Aura å och flodbåtarna tar dig på ett ögonblick till en parisisk atmosfär full av kärlek. Är det dags för en kyssbild?

Tjärntorgets strand  – Endast ett stenkast från Domkyrkobron finns det en plats som i Google Maps är känd som Tjärntorget. Byt perspektiv och ta en omväg till promenadbron i trä på Lönnrotsgatan, som löper precis längs med vattnet. Den frodiga naturen på den motsatta stranden, de gamla husen och tornet på Åbo domkyrka gör dig inte besviken!

Domkyrkan – Inget Åbo utan Finlands nationalhelgedom. Åbo domkyrka är en magnifik syn, både inifrån och utifrån. På sommaren blir platsen ännu mer pittoresk, med uteserveringen i Kyrkparken som ger det historiska landskapet en extra hemtrevlig känsla. Skål för sommaren.

Kloster-Mellangatan – Kliv in i medeltiden i en smal gränd som kantas av färgglada hus. Den gamla huvudgatan mitt i gamla stan i Åbo är en liten bit av en svunnen värld som har varit en bra bakgrund både för filmer och foton. Det svåra är att välja vilket färgat hus som skulle ge den bästa #ootd-bilden.

Walo Roof Top Bar – Det är dags att byta till fågelperspektiv, närmare bestämt till takterrassen på Original Sokos Hotel Wiklund, där du har en spektakulär utsikt över Åbos hustak. Det vill säga om du vågar lyfta blicken från de vackra cocktailsen och mocktailsen.

Café Qwensel – På Apoteksmuseets och Qwenselska gårdens innergård hittar du Åbos hemligaste kafé. Café Qwensel, ett stämningsfullt museicafé från 1700-talet med trädgård, är idylliskt och avslappnat. Caféet tar dig verkligen tillbaka i tiden, med personal klädd i tidstypiska kläder och kaffe som serveras i porslinsservis och kopparpannor.

Åbo slott – Ett perfekt vykortslandskap. Ståtligt på utsidan, fascinerande mystiskt på insidan. Tips: en klassisk fotovinkel hittar du under de ljusa välvda taken i Kungssalen.

Runsala – Runsala har många naturstigar som går genom gamla knarriga ekskogar. Ön, som präglas av sina varierande trävillor, är också ett snabbt miljöombyte till hav och strand.

Runsala varv – Det historiska Åbo Båtvarf kombinerar en trendig atmosfär med en rustik havsmiljö. Det är den perfekta platsen för ett urbant skärgårdsbröllop, och det hålls en hel del sådana på sommaren. På uteserveringarna till varvets populära restauranger kan du försöka bestämma dig för om du ska ta en bild av skärgårdslandskapet som breder ut sig framför dig eller av läckerheterna på din tallrik. Ta en bild av båda, för säkerhets skull.

Viking Line – Det är också värt att fortsätta festen ända ut på havet, så ge dig iväg på en skärgårdskryssning med Viking Line. Ha kameran redo när fartyget glider förbi Runsalavillorna mot skärgården och det öppna havet. Om du har tur kan du få se en säl eller en havsörn när du är uppe på däck.

Text Sanna Keltanen. Video Kim Allen-Mersh. Bilder Jemina Sormunen, Terri Vahtera och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer