Gör testet: vilken typ av stadssemester i Åbo passar dig?

DEN EVIGA FRÅGAN: VAD KAN MAN GÖRA I ÅBO? VI GJORDE DET ENKLARE OCH TOG FRAM TRE OLIKA RESEPLANERINGAR TILL ÅBO FÖR TRE OLIKA SEMESTERFIRARE. GÖR TESTET, SE REKOMMENDATIONERNA OCH HITTA INSPIRATION TILL DIN RESA!

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1. Det första du tar reda på på det nya resmålet ....
a)
Självklart de största sevärdheterna du måste se.
b) Vilket kulturutbud som finns i staden.
c) Vad som är speciellt och spännande att göra på resmålet.

 

2. Vilket av följande skulle du vilja se i Åbo?
a)
Något som är mycket traditionellt för just Åbo.
b) En superintressant utställning.
c) Lokalbefolkningens egna favoriter.

 

3. Du ska boka hotell. Vad påverkar ditt val?
a)
Du förlitar dig på säkra kort. Det är dumt att chansa.
b) Har hotellet en intressant historia eller berättelse? Då vill jag bo där!
c) Att få njuta och uppleva är det absolut viktigaste.

 

Flest a = Den traditionella turisten

Flest b = Kulturturisten

Flest c = Finsmakaren

 

 

De bästa klassikerna för den traditionella turisten

När du är på stadssemester vill du få reda på de viktigaste sevärdheterna och erkänt bra turistmål på resmålet. Det finns inget bättre sätt att upptäcka en ny stad än att gå efter rekommendationer – och klassikerna är kanske klassiker av en anledning. Vilka platser skulle vi sätta upp på din lista över platser du måste se i Åbo för att få en bra känsla för den tidigare huvudstaden och själslandskapet i Egentliga Finland? Här har du din resplan.

Åbo slott: Har man ens besökt Åbo om man inte har besökt Åbo slott? Det är inte många städer i Finland som har ett slott, men Åbo har det. Det finns miljontals intressanta historier och föremål från slottets förflutna som ryms i de små och stora vrårna på de olika våningarna och i korridorerna. En klassiker eller en kliché, avgör själv.

"Grisankan" Posankka: Skicka in dina bilder där du poserar bredvid rumpan på Åbos stadsmaskot Posanka, grisankan! Denna märkligt söta rosa figur kommer garanterat att få dig på gott humör.

Åstranden: Inte dumt alls, eller hur? Lokalbefolkningens eget vardagsrum och en av hörnstenarna i nationallandskapet i Åbo bjuder på en fantastisk stadskultur. Gå och se efter själv, så förstår du allt det där snacket om Finlands Paris.

Aboa Vetus Ars Nova: Åbos fina museum för arkeologi och nutidskonst är bokstavligen ett palats mitt i staden. På det populära museet kan du häpna över de lämningar från det medeltida Åbo som grävts fram under jorden. Under samma besök kan du ta en titt på de imponerande konstutställningarna på övervåningen.

Restaurang Mami: På Mami bjuds det på klassiska smaker. Denna utsökta restaurang i Åbo har en magnifik utsikt över Lilltorgets kulinariska liv och Aura å från fönstren. Blicken vänds även obönhörligen mot de konstfulla rätterna – för maten här smakar ju bara helt fantastiskt. ​​​​​​​

Föri: Den älskade orangefärgade stadsfärjan transporterar människor över Aura å mellan Wechtersgränd och Tjärhovsgatan. Ett praktiskt färdsätt, fantastiska vyer och en gratis minikryssning mellan den här och den andra sidan av ån. Mer typiskt Åbo än så här blir det inte.

Radisson Blu Marina Palace Hotel: Om du undrar var du ska bo är Marina Palace rätt ställe. Det kända hotellet lyckas både vara mysigt och avslappnat och lite lyxigt på en gång. Här har man skämt bort både kändisar och kungligheter. En extra bonus är läget vid åstranden, där du hittar nästan allt du kan tänka dig.

Det bästa från den kulturella guldåldern

Fyll din resa med museer, gallerier, stadskultur och historia. Jag måste säga att Åbo är rätt adress för alla kulturhungriga turister. Lägger du dessutom till fantastiska hotell och god mat så har du den perfekta stadssemestern. Här har du en preliminär resplan, med det hetaste på kulturscenen och andra bra recept på en lyckad stadssemester.

Åbo konstmuseum: Detta nationalromantiska granitslott på en hög kulle får du inte missa. Här kan kulturturisten flanera en god stund. Frossa i klassiska skatter av finländska konstnärer och guldklimpar av varierande nutidskonstnärer.

Konstens hus: Konstens hus ligger i Rettigs gamla tobaksfabrik och samlar en rik konst- och kulturscen under samma tak i hjärtat av gamla stan i Åbo. På de sex olika våningarna i huset ryms alla slags intressanta evenemang. Missa inte!

Restaurang Tenlén: Runsala varvs restaurang är en hyllning till den tidigare direktören för Åbo Båtvarf G.A. Tenlén. Maten tillverkas med samma mentalitet som Tenlén tillverkade båtar – med passion och hängivenhet. Menyn är full av rökiga kötträtter och avnjuts med fantastiska viner – men det tillagas också skaldjur och röks seitan i köket.

Biskopsgatan: Den vackra gatan som börjar vid Domkyrkan är en förtjusande plats att strosa omkring på och är en påminnelse om Åbos historia. I arbetarkvarteret i hörnet av Biskopsgatan och Fabriksgatan hittar man också Mauno Koivistos födelsehem.

Åbo Svenska Teater: De dekorativa detaljerna, takmålningarna och den enorma kristallkronan i Finlands äldsta teaterhus överträffar många andra platser i världen med sin glamour. På programmet hittar man alltifrån Dracula till drama.

Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone: Ett hotell med en atmosfär som passar för en kulturresa. Solo Sokos Hotel Turku Seurahuone har en lång historia som stadsbornas övernattningsställe i Åbo, och det moderna boutiquehotellet har på ett fint sätt lyckats bevara 1920-talsandan.

Finsmakarens finaste

Du uppskattar mest alla de fantastiska saker som du kan göra och uppleva under en stadssemester. Du tycker att det är okej att följa med strömmen, men ibland behöver du bli lite överraskad. Då är allt du behöver göra att åka till Åbo – där hittar du fascinerande besöksmål vid sidan av klassikerna. Vi rekommenderar en lagom blandning av gammalt och nytt som passar dina resplaner. Inspirationen får du här.

Kakolaområdet: Det gamla fängelseområdets eleganta nya liv som trendigt kulturcentrum kommer att överraska dig med sin mångfald och sitt stora utbud av tjänster – från surdegsbageri till mikrobryggeri. En natt i ett gammalt fängelse är definitivt en upplevelse. Det faktum att du också kan sova i en isoleringscell vittnar om den finländska gästfriheten.

WAM: Spektakulär konst i en spektakulär miljö. WAMx, WAMs utställningslokal, är tillägnad de senaste trenderna inom samtidskonsten och fylls ständigt med speciella och utställningar som bryter mot fördomarna. Vi rekommenderar ett besök!

Jazz City Turku: Varm rekommendation: en jazzupplevelse i Åbo. Åbos egen jazzklubb arrangerar spännande spelningar året runt och samlar talangfulla jazzmusiker som hela befolkningen kan njuta av.

Walo Rooftop Bar: Takbaren på översta våningen på Original Sokos Hotel Wiklund är en härlig plats för att njuta av säsongens drinkar och sjunka ner i de mjuka sofforna. Den eleganta loungestämningen känns som en underbart lyxig omväxling från att ligga i soffan hemma.

Boutiquerunda: Åbo har ett starkt second hand-hjärta, och det finns flera härliga butiker i centrum. Om din garderob är i behov av nya skatter finns det en hel del undangömda platser att utforska i Åbo.

Restaurangrekommendation: Åbo har landets bästa restauranger. Smaklökarna kittlas av den vegetariska matens budbärare Roots Kitchen i Åbo saluhall. Men du får gärna tugga på din egen åsikt. Lunch på vardagar, brunch på lördagar. Ett annat gott vegotips: restaurang Kuori!

Kuppis koloniträdgård: Inte en så väldigt känd sevärdhet, men de som vet de vet. Kuppis koloniträdgård är en fortsättning på Kuppisområdets mycket speciella historia av stadsträdgård som går tillbaka till 1700-talet. Här kan du gå på upptäcktsfärd året runt.

Text Jemina Sormunen. Bilder Terri Vahtera, Joonas Tsokkinen och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer