Åbo för kulturälskare

Om du älskar storstadssemestrar och kultur är Åbo det perfekta resmålet för dig. Läs mer om det fantastiska kulturutbudet i Åbo och plocka dina favoriter.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

I Finland betraktas Åbo som kulturens vagga. Inte så konstigt – här finns allt från fantastiska museer till ett högklassigt galleriutbud, fascinerande medeltid och modern stadskultur. Åbo är Finlands äldsta stad och utsågs 2011 till europeisk kulturhuvudstad. 

Här finns det mängder av kulturella sevärdheter att upptäcka, och lägger du dessutom till fantastiska hotell och god mat så har du den perfekta storstadssemestern. Kom till Åbo!

Några museer och så lite konst

Åbo konstmuseum – Högst upp på Puolalabacken tronar ett pampigt slott i granit. Åbo konstmuseum med sina nationalskatter är en riktig pärla. I gallerierna Studio och Pimiö visas de allra senaste namnen och trenderna från Finland och resten av världen.

Aboa Vetus Ars Nova – Mitt i staden finns det ett vackert palats som döljer riktiga skatter – såväl urgamla som splitter nya. Ars Nova på övervåningen är vigd åt nutidskonst, medan underjordiska Aboa Vetus visar upp stadens medeltida ruiner.

Sibeliusmuseum – I Finlands bredaste musikmuseum kan du ta en titt på den finska kompositören Jean Sibelius liv och produktion och se hur människan har lyssnat på musik genom tidern​​​​​​​

Apoteksmuseet och Qwenselska gården – Visst kunde man det förr i tiden med, nämligen att inreda. Qwenselska husets rokokostil och gustavianska stil kanske är trendig redan imorgon – vem vet. Gå åtminstone hit och låt dig inspireras! Bot mot suget efter det förflutna och en del annat hittar du under samma tak på Apoteksmuseet.

Åbo slott byggdes ursprungligen som ett förvaltningsslott för svenska kronan för över 700 år sedan och är en riktig klassiker, ikon och legend i Åbo. Inne i slottet bjuds du på en rejäl dos historia och berättelser.

Åbo domkyrka – En underbar bit av Åbos historia och faktiskt den äldsta byggnaden i Finland. Kyrkan är visserligen vacker på utsidan, men insidan är helt gudomlig, som det anstår en nationell helgedom.

WAM – Verken och konstnärerna i stadens konstsamling blandas elegant med toppnamnen inom internationell nutidskonst. I utställningslokalen WAMx presenteras experimentella former av nutidskonst.

Gallerier i Åbo

Åbo Konsthall – Det gemensamma konstcentret som drivs av Konstnärsgillet i Åbo och Fotocentrum Peri bjuder på fantastiska utställningar inom nutidskonst och många andra upplevelser.
 

Makasiini Contemporary – Imponerande verk, fina lokaler och intressanta unga framstående konstnärer från Finland och utlandet. 

Titanik – En hemlig pärla vid åstranden! Nutidskonsten som presenteras på Titanik är både experimentell och icke-kommersiell.  Definitivt värt ett besök.

Galleria Joella – Här hittar du underbar konstgrafik som du kan njuta av på tillfälliga utställningar och sedan köpa med dig hem i butiken.

Finlands äldsta teaterhus

Precis i hörnet av Salutorget ligger Finlands äldsta teaterhus, Åbo Svenska Teater. Teatern, som byggdes år 1839, bär på en imponerande dos av teaterkonstens historia och den känslan förmedlas direkt när man stiger in i foajén. I synnerhet takkronan och takmålningen från 1800-talet i teatersalongen liksom de många förgyllda dekorativa detaljerna får en att tappa hakan.

Hemspråket för teatern som verkar i ett av stadens vackraste byggnader är svenska, och alla operor, musikaler och talpjäser på stora scenen textas både på svenska och finska så att föreställningarna passar en bredare publik. Här bjuds det på levande konst – repertoaren hittar du på teaterns webbplats.

Stadskultur för mig, tack!

Vill du se Åbo från olika perspektiv är en guidad promenadtur det perfekta sättet för det. Rundturerna har olika teman och gör en djupdykning i Åbos historia och sevärdheter. Vill du får du kanske även se de hemligare delarna av staden. 

Biljetter till rundturen köper du direkt på Visit Turkus turistinformation vid Salutorgets Monitori. 

Kombinera kultur och fritidsliv och upptäck stadens dolda skatter på egen hand på Åbos kulturmotionsleder med olika teman.

Text Jemina Sormunen. Video Joonas Tsokkinen. Foton Terri Vahtera, Visit Turku, Åbo Svenska Teater och Åbo konstmuseum.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer