Aura ås pilgrimsvandringsleder – modern pilgrimsvandring i Åbo

Från Åbo domkyrka går det två pilgrimsvandringleder kring vackra Aura å, som erbjuder en flykt från vardagsstressen. Man kan klara av vandringarna på några timmar eller så kan man vandra i ett par dagar.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Låt inte namnet avskräcka dig, prova! Modern pilgrimsvandring behöver inte vara kopplad till religiösa mål – man pratar ofta snarare om andlighet. Pilgrimsvandringarna är ett behagligt sätt att koppla av och samtidigt komma i kontakt med naturen. Hållbar turism när den är som bäst. Utöver avkopplingen och naturupplevelserna kan man lockas av de särskilda historierna om vandringsleden och olika kulturhistoriska platser. Sådana finns det gott om i Åbo!

Vid Aura å finns det två pilgrimsvandringleder. Helenas väg (Helenan polku) tar en från domkyrkan åtta kilometer genom Korois till S:t Katarina och S:t Maries kyrka och tillbaka. Den längre 35 kilometer långa Peters väg (Pietarin polku) tar vandraren på en tidsresa i floddalen längs Aura å ända fram till Lundo kyrka. På båda lederna kan man vandra till fots, cykla eller delvis paddla.

En pilgrimsvandringskarta och ett pilgrimsvandringspass kan laddas ner i tjänsten Citynomadi. På sommaren finns det papperskartor och en guide på popup-pilgrimsvandringscentret som öppnas invid domkyrkan.

Tips! Om du vill prova en längre pilgrimsvandringstur bör du ta S:t Olofs sjöled, som börjar i Åbo och fortsätter ända till Trondheim i Norge.

S:t Olofs sjöled

Finlands första pilgrimsvandringscenter

I Åbo är man återigen först i Finland med att prova något nytt, då Finlands första pilgrimsvandringscenter sätts upp här.  Första steget är popup-pilgrimsvandringscentret som sätts upp i borgmästarens kapell i Åbo domkyrka sommaren 2021, som servar alla intresserade under domkyrkans öppettider måndag till söndag kl. 9–18.

Med hjälp av de erfarenheter man skaffat sig under sommaren skapas Finlands första pilgrimsvandringscenter i Åbo. Åbo är en naturlig plats för centret, för som Finlands äldsta stad är det en central kulturstad, i Åbo korsas många långa pilgrimsvandringsleder och Åbo domkyrka har varit ett betydande plats som man vallfärdat till vid pilgrimsvandringar under århundradena.

Guidad tur längs pilgrimsvandringsleden

Skulle du vilja uppleva pilgrimsvandringsleden på en guidad tur? Kom och upplev Peters väg på elcykel! Cykla i pilgrimernas fotspår förbi Aura ås mäktigaste kyrkor och kyrkplatser. Upplev en fantastisk tur bakåt i historien och tillbaka under en cykeltur. Den guidade turen hålls av 10Bikes och kan enkelt och smidigt bokas via vår försäljningstjänst.

Med elcykel till Pietarin polku – kyrkotur längs Aura å

I vår försäljningstjänsts utbud hittar du även andra guidade turer med pilgrimsvandringstema. Om du inte hittar en som passar dig, kontakta oss! Vår kunniga personal skräddarsyr en tur som passar just dig, då du slipper all stress och alla måsten.

S:t Olofs elcykeltur – pilgrimsvandrarens skärgårdsäventyr

Mera information

Text Maija Ryyppö och Miia Alhanen. Foton Elina Helkala och Jussi Vierimaa.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer