Fly stan och ge dig ut till naturstigarna och kulturmotionsstigarna i Runsala

Aura ås strand är Åbos vardagsrum, så Runsala är förmodligen Åbos trädgård. Ge dig ut på en naturstig eller få kulturupplevelser – eller båda på samma gång på de populära kulturmotionsstigarna.

Dela sidan

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Om Runsala kunde prata skulle det ha mycket att berätta. Ön har upplevt såväl Krimkriget som den finska flygtrafiken när den var i sin linda och historiens första Ruisrock. Och naturligtvis mycket annat.

En gång i tiden var Runsala betesmarker som man började röja för odling på 1500-talet. Runsala, som var fullt av vilt, gav även en inramning till hovets jakter, som i mitten av århundradet anordnades av Åbo slotts egen renässansfurste, hertig Johan.

På 1800-talet började Runsala utvecklas till åbobornas sommarö, där borgarna byggde den ena mer förtjusande villan än den andra och tjänstefolket samlades för att promenera på söndagarna. Det finns fortfarande flera kvar av Runsalas legendariska villor. Numera gör villornas utsökta arkitektur i pastellfärger och med sirliga trädekorationer, lusthus och badhus Runsala till en karakteristisk syn perfekt för Instagram.

Tips och idéer

Självklart ska man till Runsala, men för att uppleva natur eller kultur? Som tur är behöver man inte välja, för i Runsala är de nära sammanflätade.  

OBS! Coronasituationen kan påverka bland annat servicen på restaurangerna, kaféerna och övernattningsställena. Ta hänsyn till kraven och begränsningarna beroende på pandemiläget. Kontrollera alltså öppettider och motsvarande på nätet innan du åker dit. 

​​​​​​​

Botaniska trädgården – Åbo universitets botaniska trädgård finns mitt på Runsala och visar växtlighet från alla delar av världen. I anslutning till trädgården finns Runsala-info. 

Kulturmotionsstigar – Åbo stad har offentliggjort ett tjugotal kulturmotionsstigar på vilka motion och berättelser längs rundan förenas till en vinnande kombo. I Runsala finns det två kulturmotionsstigar. Se kartan.

Folkparkens kulturmotionsstig (8,7 km) – På rutten presenteras bland annat 1920-talets vattenflygplats och Runsala nationalpark, som numera är mest känd som Ruisrocks scen. Längs vägen finns det en rad svindlande villor som köar för att vara med på Instagram.

Kuva kulturmotionsstig (9,5 km) – hasselbuskar som är sällsynta i Finland, Honkapirtti, Villa Roma och Åbos bästa Erstan-utsikt. Bland annat.

Lilla Bockens promenad – på Strandvägen som slingrar sig framåt efter Folkparken finns pärlbandet av Runsalas villor och badhus. I kurvan på Strandvägen kan man se rester från ett kanonbatteri från Krimkriget. 


 

Runsala nationalpark – Här inrättades en promenad på 1800-talet. Alltså en plats för hälsosamma och uppfriskande promenader. Fortfarande.    

Via DolorosaLidandets väg, det vill säga Strandpromenaden, längs vilken Ruisrock-publiken som gett sitt allt promenerar drygt två kilometer från festivalen till fastlandet i sommarnatten. Strandvägens rykte har fått mytiska proportioner. 

Paddling – Du kan hyra kanot åtminstone på Runsala varv och i Saaronniemi. På den sistnämnda finns det ett utmärkt litet företag kallat Aavameri. Under sommaren har Aavameri turer för grupper på måndagar och fredagar.

Bad – den bästa stranden ligger på den yttersta udden på ön, i Saaronniemi, där man även hittar Ruissalo Camping. I Saaronniemi finns en splitter ny bastu och här kan man även vinterbada. Eldplatser och ett varierande, stort område med minigolf- och volleybollbanor ger en perfekt inramning för dagsutflykter och picknickar. Om du har glömt matsäcken kommer Villa Saaro och Ruissalo Campings kiosk till undsättning. 

Ut och cykla – Runsala är trevligt att prova även om man tycker om lugna cykelturer i vackra miljöer. I Folkparken finns en parkeringsplats för Föli-cyklar.

P.S. Runsala är med undantag av Saaronniemi ett Natura-skyddsområde, så se till att åka på utmärkta stigar och lämna inga spår av ditt besök i naturen. Du får alltså hålla tassarna borta från de vackra sipporna.

Restauranger och kaféer i Runsala

Runsala varv – direkt efter att man kommit till Runsalabron delar sig vägen och mot vänster kommer man till det gamla varvsområdet. Här fanns Åbo Båtvarf fram till 1950-talet. Nu är platsen hipp, cool och mums. När sommaren kommer bör du åtminstone kolla in Zakés pizzor och Avelias inredningsprodukter. Våren 2021 kommer det även en ny restaurang till varvet som ska vara smoking hot.

Maininki – Finlands enda Netflix-restaurang finns i Åbo Segelsällskaps traditionella paviljong, men är inte alls någon sluten klubbrestaurang. Så bege dig hit: på tisdagen får man läcker stekt strömming med traditionella tillbehör. 

Honkapirtti – Denna bland lokalborna så populära ärtsoppe- och pannkaksrestaurang ligger i ett massivt timmerhus, som ser liksom … karelskt ut? Det är det också. Huset från Vita Karelen som byggdes av Åbos armé i Östra Karelen under fortsättningskriget flyttades till Runsala år 1944.

Villa Saaro – villan som kröner Saaronniemiområdet byggdes till köpmannen Wendelin redan år 1850. Nu är det ett populärt sommarkafé och restaurang vars glasveranda en gång i tiden även har besökts av president Svinhufvud och Mannerheim

Villa Promenade – Runsala nationalparks eget villakafé är även en restaurang som är öppen efter bokning.  

Kolla även in – Villakafé Villa Kuuva i Kuuvannokka. Villa Bella Vistas eget kafé Paratiisi. Punainen tupa, som är känt för sina enorma färska munkar. Aura Golfs klubbrestaurang Oaky. Många små popupkaféer som de boende på Runsala sätter upp lite här och där på sommaren.

Övernatta i Runsala

Ruissalo Camping – om du även är intresserad av nostalgisk lägerverksamhet bör du bege dig till Saaronniemis vackra, välskötta lägerområde med varierande service. Där kan man både tälta och ha husvagn och det finns även möjlighet att övernatta i rum.  

Spahotell Ruissalo – Klassiskt spahotell vid stranden, bredvid en gästbåthamn och Aura Golfs kulliga golfbanor. Om du vill ha en extra twist på din spaupplevelse bör du fråga efter att få sova i ett Tentsile. Tälten för 2–3 personer som är uppsatta mellan träden på spahotellets strandklippor är för friluftsskeptiker en utmärkt introduktion till världen av tältande och att sova utomhus, som återigen intresserar stadsborna.

Hur kommer jag dit?

FöliBuss 8 tar dig från Åbo centrum genom hela ön Runsala ända fram till Saaronniemi. Under sommarperioden trafikeras Runsala från Aura å, vid Martinsbron och även av två Föli-vattenbussar. I Runsala stannar de vid Runsala varv och Runsala nationalpark. Man åker vattenbuss till priset av en bussbiljett, det vill säga 3 €/vuxen. Sommarsäsongen 2021 börjar trafiken den 24 maj.   

P.S. Man kan även ta sig till Runsala med egen bil, men det finns ont om parkeringsplatser och är naturligtvis bättre att välja miljövänliga färdsätt. Hur vore det med en elsparkcykel eller en Föli-cykel?

Text Liina Komi. Foton Jemina Sormunen, Kim Allen-Mersh, Jenni Virta och Visit Turku.

Publicerad | Uppdaterad

Läs mer